OŠTETILI NEZAPOSLENE Biro im “skinuo” po 6.000 dinara!

 

Nacionalnu službu za zapošljavanje tužilo oko oko 36.000 građana, 9.000 već dobilo novac. Plaćali niže naknade nezaposlenima. NZS: Novi obračun po nalogu DRI

Ilustracija: M. Bukovac

Ilustracija: M. Bukovac

 

Oko 36.000 oštećenih građana obratilo se sudovima u Srbiji zbog naknade štete, jer im je Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćivala manje nadoknade. Do sada je pravda zadovoljena za oko 9.000 ljudi.

Prema tvrdnjama advokata, prosečan iznos za koji su nezaposleni zakinuti je oko 6.000 dinara, što znači da je do sada NSZ „iskeširala“ oko 54 miliona dinara, ne računajući sudske troškove, plaćanje advokata, izvršitelja i veštaka, pišu Novosti.

Prema slovu zakona, svi građani kojima je prestao radni odnos, a pritom su radili najmanje godinu dana, imaju pravo na novčanu naknadu koju im jednom mesečno isplaćuje NSZ. Njen iznos ne može biti niži od 80 niti viši od 160 procenata od minimalne zarade.

Biro je, međutim, svima pogrešno obračunavao naknade i isplaćivao manje. Iznos je svakog meseca bio manji od 80 odsto od minimalca, jer se obračunavala na osnovu prosečnih časova rada, a ne na osnovu stvarnog – promenljivog fonda časova rada u svakom mesecu.

U NSZ tvrde da ranije nisu kršili zakon, a da se sadašnji, novi način obračuna primenjuje po nalogu Državne revizorske institucije, što je za njih obavezujuće.

– Korisnici nikada nisu imali primedbe na naš rad i na isplatu nadoknada, što se najbolje vidi po tome što do njihove odluke nismo imali nijednu tužbu – kažu u NSZ. – Postojanje štete, njen iznos i odgovornost se ispituje u svakom konkretnom slučaju. Svi oni koji su nas do sada tužili uspeli su u svojim zahtevima.

Sudovi su, kako objašnjavaju u ovoj instituciji, u velikom broju slučajeva usvajali tužbene zahteve, a samo u jednom manjem broju ih odbijali.

Zbog toga je 31. marta ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje „izjavila reviziju Kasacionom sudu“ kako bi se omogućilo jednako postupanje u svim predmetima.

Period od tri meseca je minimalan na koji korisnik ima pravo na naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje, objašnjavaju advokati.  S obzirom na to da je prosečno svakog meseca korisniku isplaćivano manje po 2.000 dinara, to je svako od njih u proseku oštećen za najmanje 6.000 dinara.

Jedan komentar

  1. Svi oni koji su nas do sada tužili uspeli su u svojim zahtevima.
    ………………………………………………………………………..
    Oni inače ne prihvataju da isplate tu razliku, iako znaju da će izgubiti sudski spor, izlažući jadan budžet, ove jadne zemlje još jednom bespotrebnom trošku.
    ………………………………………………………………………..
    Trebalo bi ih sve pobesiti, za primer svim službenicima u javnim službama.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*