OSNOVCI IZ NIŠA DOBIJAJU NOVE DRUGARE: Od srede i ROBOTI u ĐAČKIM KLUPAMA!

Osnovne škole u Srbiji, prijavljene za učešće u programu „Bitka za zanje“ u sredu će početi da dobijaju robote koji će đacima pomoći da razviju analitičke sposobnosti, najavila je danas u Nišu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić

 

Osnovci iz Niša i Srbije dobijaju nove drugare
Foto: M.Bukovac

 

Robote će dobiti 344 škole.

„Obezbeđeni su roboti za sve škole koje su se prijavile za učešće u programu Bitka za znanje“, kazala je ministarka.

Ona je na Elektronskom fakultetu u Nišu prisustvovala drugom krugu testiranja kandidata za prekvalifikaciju u IT sektoru.

U Nišu, Novom Sadu i Beogradu danas će biti testirano 200 kandidata. U školama i organizacijama koje već imaju iskustvo i dobre rezultate u tom poslu, prekvalifikacija će početi početkom aprila, a kursevi će trajati tri do četiri meseca, kazala je Brnabić

 

 

 

Vlada Srbije platiće odmah 70 odsto od ukupne cene prekvalifikacije, a 30 odsto će biti plaćeno samo ako se kandidati zaposle. Na taj način motivišemo škole da sarađuju s privatnim sektorom“, podvukla je ministarka.

Ona je istakla da Vlada Srbije namerava da ove godine omogući prekvalifikaciju 1.000 kandidata.

Na taj način smanjićemo nezaposlenost, ali i tražnju za tim kadrovima. Ti mladi ljudi koji su uglavnom završili fakultete, dobiće šansu za karijeru koja ima budućnost“, rekla je Brnabić.

Anketiranje 118 firmi iz IT sektora, dodala je Brnabić, pokazala je da je IT kompanijama u Srbiji potreban 961 programer-početnik.

 

 

(Beta)

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*