OSMO ČUDO SVETA U SRCU SRBIJE: Manastir Sveti Roman kod Đunisa ispunjava želje!

Po priči mnogih vernika, Sveti Roman zaista ispunjava sve dobronamerne želje.  Do sada su zabeleženi slučajevi da bolesni uz redovne molitve i post kućama iz manastira u blizini Aleksinca odlaze zdravi i isceljeni.

www.dilusso-ribarskabanja.com

Foto: www.dilusso-ribarskabanja.com

 

Prelistavajući istorijske knjige i etnografske zapise, možemo da primetimo da su priče o čudesnom ostvarenju svih želja bile zastupljene u svim kulturama i u svim periodima prošlosti.

U južnoj Srbiji odavno vlada verovanje da je manastir na desnoj obali Južne Morave čudotvoran, a da svetac kome je posvećen ispunjava sve dobronamerne molitve.

Manastir Sveti Roman je jedan od najstarijih srpskih manastira za koje je vezano verovanje o ostvarenju svih želja.

Pred srpskim istoričarima i arheolozima je bio veliki zadatak da na veoma oskudnim materijalnim izvorima utvrde vreme nastanka ovog manastira i događaja koji su se na tom mestu odvijali.

Manastir se nalazi u blizini Aleksinca, a njegovi počeci i koreni nalaze se u dalekoj srednjovekovnoj prošlosti. Po priči mnogih sveštenih lica, ovo zdanje datira s početka 9. veka, što znači da je stariji i od Hilandara i od Žiče, Sopoćana, Gračanice i mnogih drugih.

PROČITAJTE I OVO: Kultni šuplji kamen u Orljanu kod Doljevca isceljuje mističnom silom

Pošto mnogi podaci ne postoje o ovom svetom mestu, samim tim se ne zna ko je sagradio prvobitno zdanje, odnosno ko je glavni ktitor.

Sadašnja manastirska crkva, iako skromnog izgleda i veličine, nije originalno zdanje.  Zbog Osmanlija i njihovih pohoda ovo je njeno drugo ili treće zdanje. Uprkos svim poteškoćama, uvek je zidana na istom mestu, iako je više puta rušena, odnosno iz temelja obnavljana.

Foto: www.dilusso-ribarskabanja.com

Foto: www.dilusso-ribarskabanja.com

 

Manastir je prvobitno izgrađen od kamena, ali je slično mnogim našim svetinjama bio rušen, paljen i pljačkan. Kako bi spretili bahato ponašanje razbojnika koji su ulazili u crkvu na konjima, tada je odlučeno da svi ulazi budu veoma niski, što je ujedno i glavna karakteristika ovog zdanja, objavljuje portal Telegraf.rs.

“Stolp” ili Manastirski zvonik sa svoja dva zvona je veoma upečatljiva građevina, jedinstvena u celom Pomoravlju. Sazidan kompletno od kamena u tri nivoa, u prošlosti je služio za lečenje psihičkih bolesnika koji bi u svetom lečilištu boravili svega oko mesec i po dana.

Do sada su zabeleženi slučajevi da bolesni uz redovne molitve i post kućama odlaze zdravi i isceljeni.

Svi koji posete manastir Svetog Romana imaju priliku da se poklone moštima ovog sveca i da mu se obrate za nebesku pomoć.

Posetiocima se preporučuje da s, najpre molitvom, a zatim i konzumacijom vode sa izvora za koji se veruje da je sveta, obrate Svetom Romanu za pomoć.

Po priči mnogih vernika, ova svetac zaista ispunjava sve dobronamerne želje, pa je samim tim “njegov dom” veoma popularan među turistima.

Mihajlo Pavić

8 komentara

  1. zovimi54 • prije 12 dana

    Ima neke istine o isceliteljskoj moći manatira,međutim pisac teksta pise o popularnsti kod turista a govori o odredistu blizu Aleksinca ,,, kako se o manastiru i istorijski govori treba i reći da e nalazi između dva istoriji poznata mesta,Na starom carigradskom putu idući od Aleksinca prema Kruševcu, tačnije na 7.km.od Deligrada ka Đunisu, još bliže posle sela Praskovče a pre gvozdenog mosta na Južnoj Moravi,,, desno, ka selu Maletina ! Putem iz Beograda je desno od Ražnja,,, samim tim manastir SVETI ROMAN je bliži RAŽNJU a ne ALEKSINCU,,,,

  2. Dobro bi bilo da ste objavili da se ovaj manastir jos od devetog, kada je nastao, pa do dvaedesetog veka zvao Sveti Roman Djuniski, po selu Djunisu, koje je petanest kilometara udaljeno od Krusevca. Tada ovaj grad nije ni postojao, niti ove varosi i sela koje pominjete u tekstu. Dunis i Sveti Roman je od Krusevca stariji pet vekova, a od svetinja na kosovu tri jer su one iz doba Nemanjica! Toliko, samo da se zna.

  3. Počiva hrabri Ruski junak Vronski. Mislim da je i taj podatak važan za tekst.

  4. Njegovi posmrtni ostaci prvobitno su sahranjeni u porti manastira Sveti Roman, ali su tu počivali samo nekoliko dana. Nakon dolaska u Srbiju njegove majke, telo je preneto u Beograd odakle je uz najviše vojne počasti i opelo u Sabornoj crkvi kom je prisustvovao i knez Milan Obrenović, ispraćeno u selo Razumovska u Ukrajini gde je sahranjeno u porodičnoj grobnici. Srce je ostalo u porti manastira Sveti Roman.

  5. Manastir je po predanju podigao Sv.Roman a sa druge obale Morave je Sc.Nestor njegov brat.Obojica su bili Sinaiti bezeci iz Svete zemlje ispred najezde muslimana.Najverovatnije su sa bratijom osnovali manastire i sirili hriscanstvo medju tadasnjim stanovnistvom s obzirom da je paganska vera jos bila zastupljena to je period oko 9. veka.U to vreme su jos podizani takvi manastiri sirom Servie.Inàce za Djunis nzm da li je bio rimski ali za Nestrus preko puta znam i Arsenu tj. Razanj.Telo Rusa je pocivalo u Sv.Romanu,srce je i ostalo tu kasnije su ostaci odneti za Rusiju.

  6. Ima boga……amin +++

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*