Oko 2.500 porodica živi bez struje u Nišu i okolini!

U Nišu i okolini živi 2.500 porodica bez struje, a neki od njih nemaju električnu energiju i u poslednje tri godine

 

Ovo je podatak Centra za zaštitu potrošača koji je iznet na tribini „Električna energija – javno dobro ili monopol?“, a koju je organizovalo Udruženje pokreta slobodnih stanara.

– EPS Distribucija na teritoriji grada Niša, Aleksinca, Doljevca i drugih gradova masovno zloupotrebljava institut „neovlašćene potrošnje električne energije“ tako što bez prisustva građana/vlasnika brojila, dokaza i odgovarajućeg dokumenta konstatuje navodnu neovlašćenu potrošnju i isključuje struju, a nakon toga ucenjuje građane/vlasnike brojila da će je uključiti tek kada kupe novo brojilo i plate njegovo izmeštanje, što je po zakonu obaveza EPS-a, i kada uplate sva zastarela dugovanja za korišćenje električne energije, što je takođe protivzakonito,  saopštilo je ovo udruženje.

Oni, takođe, upozoravaju da EPS Distribucija ignoriše njihove zahteve za privremeno uključenje struje i prigovore o visini dugovanja „mesecima ili unedogled“, iako je dužna da odluči u roku od 3 ili 15 dana. Prema njihovim rečima, EPS Distribucija odbacuje zahteve za privremeno uključenje struje kao „nepotpune“, zahtevajući od potrošača da joj dostave dokumentaciju koju zakon ne propisuje.

U saopštenju koje su poslali medijima navodi se da i sudovi u većini slučajeva odbijaju predloge isključenih potrošača za određivanje privremene mere, odnosno uključenje struje do okončanja sudskog spora. Neki od građana su nakon upravnih i sudskih postupaka, pokrenuli podstupke red Ustavnim sudom, i najavili obraćanje Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, po raznim osnovama.

 

 

(Gradjanin.rs)

2 komentara

  1. Iskljucen sam sa 24000 do mene komsija vezao psa ne placa nista oterao dug preko 200.000 njega ne diraju i svakog dana se opija .Ja na socijali mene iskljucili sa 24.000 i imam porodicu sramota mogu reci …

  2. Kad budu imali konkurenciju biće mnogo bolje-monopol

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*