Od naredne sezone zajedničku potrošnju toplana naplaćuje i onima koji SE NE GREJU?

Najnovija odluka uprave JKP „Gradska Toplana“ Niš, a koju je podržalo i rukovodstvo niške lokalne samouprave, predviđa da od naredne grejne sezone, zajedničku potrošnju u objektima kolektivnog stanovanja plaćaju i oni koji su se već, ili planiraju da se isključe sa gradskog toplovodnog sistema

Foto: M. Bukovac

 

Zbog toga će, svima koji se privremeno ne greju preko Toplane, ubuduće stizati veći računi, dok će oni koji i dalje koriste usluge Toplane, od naredne sezone plaćati manje – piše „Gradjanin“.

Pored izmenjenih uslova za isključenje ili otkaz ugovora sa Toplanom, koje je Gradsko veće podržalo i koje je, zbog znatno rigoroznijih zahteva za realizaciju uzburkalo nišku javnost, za Nišlije, bivše korisnike grejanja, uvodi se dodatni namet.

S obzirom na to da u stambenim zajednicama svi imaju jednako pravo ali i obaveze, tako će morati da plaćaju i zajedničke troškove, odnosno utrošen toplotnu energiju po lamelama i ulazima, jer i to ulazi u procenat isporučene odnosno utrošene toplotne energije, i to u različitim procentima koji nimalo nisu zanemarujući, izjavio je Predrag Milačić, novoimenovani v.d. direktora JKP „Gradska Toplana“, gostujući u jutarnjem programu NTV.

Iako se procentualno, ta utrošena energija razlikuje u zavisnosti da li je instalacija horizontalna ili vertikalna, u Toplani navode da su ta povećanja u novcu zanemarljiva.

 

Foto: gradjanin.rs

 

Procenat utroška kod horizontalne, mnogo je manji u odnosu na zgrade gde cevi vertikalno prolaze kroz stambene jedinice, gde na zajedničku potrošnju od ukupne utrošene energije to iznosi čak 20 odsto, i to svakako neko mora da plati, eventualno ukoliko ostali staari žele da poštede svoje komšije koje su se iskljčiile pa same podnesu taj trošak, dodao je Milačić.

Ova novina, kako navode čelnici Toplane, neće važiti samo za one koji su se u prethodnom periodu potpuno isključili sa gradskog toplovoda, kao i za one koji tek planiraju, ukoliko ispune sve uslove naravno, da otkažu ugovor sa ovim javnim preduzećem. O visini računa svih ostalih koji se trenutno greju na alternativni način, odlučivaće stambene zajednice odnosno Skupštine stanara.

 

KO SE OVOGA SETIO?

 

Način na koji će svima koji ne koriste usluge Toplane, obračunavati procenat utrožene zajedničke energije, za mnoge je i dalje neshvatljiv, a za većinu i potpuno apsurdan. Naime, kako objašnjavaju u rukovodstvu ovog preduzeća, ta brojka može biti određena na sledeća četiti načina: da Stambena zajednica samo odredi koliko će da „odrapi“ one koji su se usudili da se isključe sa sistema, da Stambena zajednica plati privatnu firmu stotinak evra za elaborat o utvrđivanju procenta, da Stambena zajednica pozove stručnjake iz Gradske Toplane koji će „poučeni iskustvom“ odrediti to, ili da jednostavno odluče da „amnestiraju“ komšije koje su se privremeno isključile….

 

VEROVATNO I NAREDNE SEZONE MOGUĆ IZBOR NAČINA OBRAČUNA

 

Mogu preliminarno i nezvanično da kažem, da sam u nekim razogovrima sa nadležnima u Gradu načuo, da će verovatno i u ovoj nadolazećoj sezoni korisnici moći da izaberu da li će plaćati po utrošku ili po kvadraturi prostora, ali svakako i ako tako bude, a odluka je na Gradskom veću, mislim da bi što veći broj Nišlija rebalo da se odluči da plaća po utrošku, jer smatram da će im to jeftinije biti, ali svakako ta odluka mora biti doneta i saopštena do karaja jula, naveo je Predrag Milačić.

Jedan komentar

  1. Samo se izmišljaju i gledaju kako će napakostiti ljudima, i kako uzeti para od naroda. Ja pitam toplanu kada će početi da nam plaćaju električnu energiju koju koriste u podstanicama zgrada, koje su nekada bile vlasništvo zgrada, a sada vlasništvo toplane. Na silu su uzeli pod stanice u zgradama i proglasili ih svojim. A i dalje u tim pod stanicama troše našu struju, koju nam normalno ne plaćaju. Isto bih pitao toplanu, kada će početi da nam plaćaju, prolazak njihovih cevi kroz naše stanove. Kada umeju oni da se izmišljaju, zbog čega se mi građani ne bi izmišljali i tražili da nam toplana plaća sve ovo što sam nabrojao

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*