OBELEŽEN SVETI TRIFUN: “Zarezoja” u Gornjem Matejevcu

 

Niški vinogradari tradicionalno su obeležili Svetog Trifuna, svog zaštitnika, a po običaju, uz molitvu i blagoslov sveštenika prvi put u godini orezana je vinova loza. Domaćin u opštini Pantelej bila je porodica Nikolić iz Gornjeg Matejevca.

zarezoja-matejevac

Čitav nišavski kraj nekada je nadaleko bio poznat po vinogorju. Onda su na put stale biljne bolesti, ali poslednjih godina mladi sve više vinograde obnavljaju i proširuju. Među njima je i Gornjomatejevčanin Martin Nikolić, koji pod vinovom lozom ima 60 ari, ali planira još hektar pride.

– Pošto je pretprošla godina bila najslabija u zadnjih 50 godina u našem okrugu, trebalo bi bar za 50% da bude veći rod – kaže Nikolić

Na Svetog Trifuna tradicionalno se prvi put orezuje loza, uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika. Samo da, kažu, i vreme posluži.

Matejevačko vinogorje nalazi se na teritoriji gradske opštine Pantelej, koja bi takođe da pomogne u razvoju vinogradarstva. Uslova i želje, kažu, ima.

– Treba iskoristiti ono što smo nasledili od naših starijih, ima uslova da se vinogradarstvo razvija, ali je potrebna i savremena mehanizacija – kaže predsednik opštine Pantelej Srđan Savić

Povodom Svetog Trifuna služena je i liturgija, a istrajnim i uspešnim proizvođačima vina u ovom kraju dodeljene su nagrade.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*