NOVA NEUROHIRURŠKA METODA U KLINIČKOM CENTRU NIŠ: Mozak operišu kroz nos

Lekari Kliničkog centra Niš uz pomoć kolega iz Beograda uradili su pacijentu intervenciju na bazi lobanje zbog tumora, ne otvarajući mu glavu jer su operaciju izveli kroz nos

Foto: Klinički centar Niš

 

– Želim da izrazim zahvalnost Upravi KC Niš i kolegama sa neurohirurgije što su me pozvali da budem gost i operišem u njihovom novom, izvanrednom prostoru i na tome što ćemo konačno nadalje imati mnogo bolju saradnju nego ranije. Nastaviću da dolazim kad god me budu zvali, da im pomažem dok ne budu sami potpuno počeli da rade ovakve intervencije, što će se, koliko vidim po njihovoj želji i stručnosti, dogoditi vrlo brzo – rekao je dr Savić.

Njemu je tokom operacije asistirala doc. dr Vesna Nikolov, direkorka niške neurohirurške klinike. Kako objašnjavaju, u odnosu na klasične operacije tumora mozga, baze lobanje i hipofize, ovakav zahvat traje kraće, a postoperativni proces je znatno jednostavniji.

– Operacija tumora na mozgu može da traje i više od šest sati, a ovom novom metodom znatno skraćujemo i operativni i postoperativni proces jer lobanja ostaje netaknuta, a čitav proces se odvija kroz nosne šupljine – istakla je doc. dr Nikolov.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*