„Njujork tajms” o američkim investicijama u Nišu

Filip Bej objašnjava da Srbija nije Švajcarska i da su se često dešavale nepredviđene situacije, zbog kojih nije poštovan predviđeni rok završetka. A taj rok bio je kraj 2015. godine

Završetak prvog stambenog bloka na prostoru nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji” (Foto T. Todorović)

 

Pod naslovom „U Srbiji nova uloga za bivšu vojnu bazu” jedan od najuglednijih i najcenjenijih medija u svetu „Njujork tajms” pre nekoliko dana objavio je zapis i reportažu o projektu koji se realizuje na prostoru nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji” u Nišu.

Još 2011. godine niško gradsko rukovodstvo dogovorilo je sa predstavnicima investitora iz SAD izgradnju kompleksa „Novi Niš” na lokaciji od skoro 40 hektara na kojoj treba da bude sagrađen najveći poslovno-stambeni, univerzitetski, turistički i sportsko-rekreativni centar u gradu.

„Njujork tajms” posebno naglašava da je reč o „najiščekivanijem gradilištu u Nišu”, na kojem, posle više puta pomeranih rokova za početak izgradnje ipak niču novi objekti.

„Velika količina neobrađenih betonskih panela poređana je na gradilištu u ovom mladom gradu na jugu Srbije, u kojem živi oko 260.000 stanovnika”, piše u reportaži. „Te panele svakodnevno u nekoliko poslednjih meseci kranovi pomeraju s jednog na drugo mesto, s jedne na drugu stranu, gore i dole… Sve to podseća na igru lego kockicama, ali liči i na graciozni i uigrani ples brojnih kranova”, piše u „NJujork tajmsu”.

Tako su nikle prve lamele velikog stambenog objekta, koji će biti gotov do kraja ove 2018. godine, naglašava se u zapisu, gde se pominje investitor – kompanija „Klin erf end kepital” u čije ime je za „Njujork tajms” govorio direktor Filip Bej – piše „Politika“.

On je objasnio da Srbija nije Švajcarska i da su se često u prethodnom periodu dešavale nepredviđene situacije, zbog kojih nije poštovan prvobitno predviđeni rok završetka. A taj rok bio je, bar za prve stambene objekte, podsećamo, kraj 2015. godine.

Posebno se i mnogo puta u tekstu naglašava da je lokacija kompleksa „Novi Niš” bivša „vojna baza”, koja se godinama unazad ne koristi, ali i da je reč o vojnom objektu koji potiče još iz vremena Otomanskog carstva!?! Cela priča „Njujork tajmsa” povezana je sa raspadom SFR Jugoslavije, ratnim sukobima u poslednjoj deceniji 20. veka i nakon toga zatvaranja ovakvih i sličnih objekata ne samo u Srbiji, već i celoj istočnoj Evropi.

Znatno smanjenje vojnih troškova primoralo je vlade država u ovom delu sveta da snize nivo vojnih trupa. Na drugoj strani, piše u tekstu, veća su ulaganja u tehnološki napredak i potpuno je razumljivo da jedna vojna baza, kao ova u Nišu, bude pretvorena i višenamenski kompleks.

Iako se poslednjih meseci u Nišu često moglo čuti da će kompleks „Novi Niš” biti završen do kraja 2021. godine, u „Njujork tajmsu” se sa velikom sigurnošću govori o 2024. godini. Do tada u ovom kompleksu biće sagrađeno na hiljade stanova, univerziteti, kulturni i turistički sadržaji, sportsko-rekreacioni i biznis-trgovinski centri.

Kompanija „Klin erf end kepital”, navodi se u tekstu, samo za projekat i početak izgradnje stambenih objekata u kompleksu „Novi Niš” uložila je oko deset miliona evra, a već naredne 2019. godine uložiće još toliko. Ukupna investicija verovatno će iznositi više od 150 miliona evra, i, kako se posebno naglašava, biće od velikog značaja i za Niš i ceo jug Srbije, ali i druge zemlje na Balkanu.

Niš, piše „Njujork tajms” posebnu pogodnost ima u svom aerodromu „Konstantin Veliki”, ali i povoljnim uslovima za izgradnju, dobroj klimi i vrednim i gostoprimljivim ljudima i na dobrom je putu da postane najveći i najrazvijeniji urbani centar ovog dela Evrope – zaključuje „Politika“.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*