NJIME SE PONOSI NIŠ: Saša, najhumaniji policajac

 Inspektor kriminalističke policije iz Niša Saša Mladenović sa pravom može poneti titulu najhumanijeg policajca u Srbiji jer je sa svojih 36 godina do sada 77 puta dao krv

Ilustracija, foto: pixabay

 

Osim što je rekorder u davanju krvi, Mladenović je i donor koštane srži i vlasnik kartice o doniranju organa.

– Davalac krvi postao sam još u srednjoj vojnoj školi. Imao sam tada 17 godina. Od tada četiri puta godišnje dajem krv, rekao je Mladenović za agenciju Beta.

On je kazao da ne poznaje nijednog svog kolegu koji je toliko puta dao krv, ali se ponosi koleginicom Danom Tomović koja je takođe puno puta do sada to učinila.

– Po broju davanja krvi tokom jedne godine na prvom sam mestu u našoj zemlji pošto krv dajem svaka tri meseca, nekada i nepuna tri, izjavio je Mladenović.

Kao jedini motiv za darivanje krvi Mladenović ističe humanost.

– Odmalena volim da pomažem ljudima, nekada i na svoju štetu, rekao je on.

Mladenović je jedan od tridesetak davalaca krvi koji su danas nagrađeni priznanjima u niškom Crvenom krstu.

Sekretarka Crvenog krsta u Nišu Sanja Stojanović rekla je da ta organizacija svakog 14. juna na Svetski dan davalaca krvi nagrađuje građane koji su krv dali 35 puta, 50, 75 i 100 puta.

Načelnik odeljenja za kvalitet Zavoda za transfuziju krvi u Nišu Ivan Stanojević rekao je da zahvaljujući humanim Nišlijama, niški Klinički centar ima dovoljno rezervi krvi.

Prema njegovim rečima, Zavod za transfuziju već tridesetak godina „ne zna“ za porodično davlaštvo krvi već se rezerve krvi formira isključivo u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

Niški Zavod, dodao je Stanojević, godišnje ima 20.000 davanja krvi.

 

(Mondo/Beta)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*