NIŠVIL Ovacije za ministrov džez

 

Jasmin Komić, šef resora nauke, nastupio sa banjalučkim tamburaškim orkestrom. Član je Svetske akademije nauka i umetnosti, a četiri decenije svira

Jasmin Komić sa gitarom

Jasmin Komić sa gitarom

 

Prvi put u 21-godišnjoj istoriji „Nišvila“ -najvećeg srpskog i balkanskog džez festivala, koji se od 13. do 16. avgusta i ove godine tradicionalno održava na Niškoj tvrđavi, među 600 muzičara, nastupio je i jedan aktuelni ministar i to – profesor dr Jasmin Komić (59), već pet godina na čelu Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Kao povremeni član Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke, sa tridesetak ostalih instrumentalista i pevača ove, jedne od najboljih tamburaških družina iz jugoistočne Evrope sa specifičnim i kvalitetnim programom i višegodišnjom tradicijom, niškoj publici i stranim turistima, ministar Komić se predstavio čarobnom svirkom na gitari i tamburi, ali i pesmom, čiju je svaku numeru publika nagradila burnim aplauzom.

Zanimljivo je da niko nije ni pretpostavljao da je Komić visoki državnik.

– Orkestar uživa status od posebnog interesa za naš grad. Ima nas raznih nacionalnosti, ja sam, na primer Bošnjak, svi smo dugogodišnji prijatelji, lepo se slažemo i dokazali smo da se na tamburi mogu svirati mnogi žanrovi – od kola do džeza i rok muzike. Čim je stigao poziv od rukovodstva „Nišvila“, ni jednog trenutka se nisam dvoumio – kaže ministar Komić.

Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke na Nišvilu | novosti.rs

Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke na Nišvilu | novosti.rs

 

Inače, Jasmin Komić je doktorirao na Ekonomskom fakultetu, svira i peva već 40 godina, imao je više svojih bendova, u duši je, kaže, roker i nastupao je sa mnogim poznatim muzičarima sa ovih prostora i iz sveta, pišu Novosti. 

Kako veli, uspešno usklađuje državni posao, nauku i ljubav prema muzici, nijedno od njih ne trpi, jer to ga kompletno ispunjava, a inače, ovo mu je treći mandat ministrovanja, dok je pre toga šest godina bio zamenik gradonačelnika Banjaluke.

Na naše pitanje, kako na njegovo „plivanje“ u muzičkim vodama gledaju Milorad Dodik i Željka Cvijanović, Komić ističe da ima njihovu punu podršku, jer to predstavlja promociju RS.

– Sviram iz ljubavi, a ne zbog para. Prvi put sam u Nišu i na „Nišvilu“ koji je, bez sumnje, svetski festival. Svirali smo dva puta, a osećaj je kao da se sve to dešavalo u Njujorku – kaže Komić.

KANDIDAT ZA NOBELOVU NAGRADU

„Nišvil“ je u ministru Komiću, takođe prvi put, među muzičarima imao i jednog kandidata za Nobelovu nagradu. Naime, ovaj svestrani Banjalučanin je 2011. godine, sa jednim kolegom iz Beograda i koleginicom iz Zagreba, bio kandidat za pomenutu prestižnu nagradu za projekat „Međunarodna enciklopedija statističke nauke“, u kojoj je učestvovalo 699 autora iz 105 zemalja. Knjiga je objavljena u tri toma na 1.850 stranica. Uz to, član je Svetske akademije nauka i umetnosti.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*