U Nišu urađena prva operacija tumora „kjuza“ aparatom

Doktorka Danica Grujičić iz KCS, uz asistenciju direktorke Klinike za neurohirurgiju Vesne Nikolov, obavila je u niškom kliničkom centru, prvu operaciju tumora na mozgu, uz pomoć „kjuza“ aparata koji usisava tumor, ali čuva krvne sudove i moždano tkivo

Ilustracija

Prema rečima doktorke Grujičić, reč je o mladoj devojci kod koja boluje od teškog oblika tumora koji je zahvatio veći deo mozga, zbog čega je najpre urađena ova hirurška operacija, a kasnije će možda morati da se radi i druga intervencija.

Operacija u Nišu urađena je uz asistenciju niških lekara, koji su prethodnih meseci imali prilike da savladaju nove metode i upoznaju se sa radom aparata.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar navodi da nije dovoljno samo da se napravi zgrada koja je na svetskom nivou, nego da i posle toga mora da se radi i unapređuje struka.

Navodi da pacijenti iz Niša neće morati da odlaze u Beograd.

– Naš najbolji neurohirurg implementira nove metode lečenja sa novim aparatom, sa ‘kjuzom’, tako da će se ove metode posle nekog vremena raditi u Nišu bez ikakvih problema, pacijenti neće morati da odlaze u Beograd, rekao je ministar.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*