Nišlijke maltretirale muževe, pa završile u zatvoru iako su im oni oprostili

Da i pripadnici jačeg pola mogu biti žrtve porodičnog nasilja svedoče primeri iz Niša gde su dve žene završile iza rešetaka jer su bile nasilne prema svojim muževima, a potom se oglušile o izrečenu meru zabrane prilaska

Naime, pošto su slučajevi porodičnog nasilja bili prijavljeni policiji, ženama je bila izrečena hitna mera privremenog udaljenja iz stana i zabrana komunikacije, ali su im muževi oprostili i uvrede i batine i saglasili se da se vrate kućama, piše Blic.

Međutim, iako su im muževi oprostili sve neprijatnosti, sud nije kršenje izrečene mere pa su se našle u zatvoru.

Nataša Zorić Živanović, rukovodilac grupe za suzbijanje nasilja u porodici Policijske uprave Niš kaže da se novi Zakon za sprečavanje nasilja u porodici primenjuje dosledno, i da se isključuju bilo kakve emocije i subjektivni stavovi.

– Ženi koja je bila nasilna prema mužu i suprugu izrečena je hitna mera privremenog udaljenja iz stana i mera zabrane zabrane kontaktiranja i komuniciranja o koju se ona oglušila. Njen suprug je prijavio policiji da se vratila na adresu stanovanja, što je i bio u obavezi da uradi, ali se pokajao kada je shvatio da će policija u nastavku postupanja dosledno primeniti Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i da će protiv njegove žene biti podneta prekršajna prijava. Tako joj je Prekršajni sud izrekao kaznu od 45 dana zatvora, kaže Zorić Živanović.

Kako piše Blic,  zakon je dosledno sproveden i u slučaju jednog profesora iz Niša koji je zatražio policijsku zaštitu posle višemesečnog maltretiranja svoje supruge.

I njoj je bila izrečena mera zabrane prilaska, ali se vratila kući pošto se pomirila sa mužem. Međutim, kada je muž prijavio sudu da se vratila kući, i tražio da se postupak protiv nje obustavi, sud je utvrdio da je prekršila zabranu prilaska i kaznio je sa 30 dana zatvora.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*