Nišlije napravile robota za staračke domove u Kini

Studenti i profesori, saradnici Centra za robotiku na Elektronskom fakultetu u Nišu završili su izradu robota koji bi uskoro trebalo da bude korišćen u Kini

Ilustracija

 

Robot napravljen na niškom Elektronskom fakultetu, prema rečima profesora tog fakulteta Gorana Đorđevića, jedinstven je po tome što je pet do šest puta jeftiniji od sličnih robota na svetskom tržištu.

– Dokazali smo da robot može da se napravi za 1.500 evra i da dobro radi. Slični roboti na tržištu koštaju najmanje 10.000 evra„, kazao je Đorđević za agenciju Beta.

Đorđević je rekao da je robot napravljen sa ciljem da zameni negovatelje u velikim domovima za stare osobe kakvi postoje u Kini.

Asistent Elektronskog fakulteta i jedan od članova tima koji je radio na izradi robota Vladimir Mitić istakao je za agenciju Beta da će stručnjaci u Nišu nastaviti da rade na usavršavanju tog savremenog uređaja.

– Robot sada ima ekran preko kojeg korisnici mogu da komuniciraju sa negovateljima ili članovima porodice. U planu je da se omogući da na tom ekranu mogu da gledaju i televiziju ili da ga koriste kao ekran kompjutera, rekao je Mitić.

On je podsetio da se robot samostalno kreće i to tako da se nimalo ne prospe čaša sa vodom koja se na njega stavi.

– Sastavni deo robota je mali frižider za čuvanje lekova na niskim temperaturama. Ima i lampu i može da, u slučaju nestanka struje u stanu korisnika, alarmira negovatelja ili druge osobe, izjavio je Mitić.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*