Nišlija najveći kolekcionar starih uređaja EI Niš

Nekadašnji predsednik opštine Crveni krst u Nišu Dragan Bojković kolekcionar starih uređaja EI Niš

Foto: T.Todorović

 

Na desetine starih radio-aparata i vredna kolekcija uređaja koji su pre pola veka i više bili „poslednja reč tehnike”, prava su atrakcija u domu Nišlija Dragana Bojkovića, do pre nekoliko godina predsednika niške Gradske opštine Crveni krst. Danas penzioner Bojković svaki slobodan trenutak posvećuje svom hobiju kojim, kaže, najviše čuva veliko bogatstvo prošlosti iz nekadašnjeg proizvodnog programa Elektronske industrije Niš.

– Prvi radio-uređaj u Nišu proizveden je 1951. godine u fabrici nekadašnjeg „Zavoda RR (kasnije EI) – bio je to tranzistorski prijemnik u kožnoj futroli i za to vreme velika atrakcija. Ubrzo posle toga počela je serijska proizvodnja aparata „RR 121” i „RR 131”, a već 1953. godine, navodi Bojković, i radio sa tri dirke (komandna „dugmeta”).

Ovaj radio-aparat bio je domaći proizvod, odnosno konstruisan je u razvojnim i projektnim biroima EI i izradili su ga niški inženjeri. Kasnijih godina proizvodili su se u Elektronskoj industriji savremeniji uređaji, a najtraženiji bili su godinama i decenijama modeli „simfonija” i „melodija”. I ove modele imam u svojoj kolekciji, ispravni su i rade, emituju muzičke i govorne programe kao da su juče sišli sa fabričke proizvodne trake. Proizvodnja upravo radio-aparata u EI bila je ubedljivo najveća i ovi uređaji bili su najtraženiji i najviše prodavani i u našoj zemlji i u svetu, kaže za Politiku Dragan Bojković.

U EI „Niš”, nastavlja Bojković, pre nekoliko decenija proizvodili su se prvi stereo radio-uređaji u ovom delu Evrope. U periodu kada su povlačeni iz proizvodnje radio-aparati sa lampama i u duhu vremena, jer je u EI pomno praćen razvoj radio i stereo industrije u svetu, novi, atraktivni i po izgledu i zvuku dobijali su oznake i nazive poput proizvedenih u razvijenim zemljama Evrope i SAD.

Bojković traga za desetak modela proizvedenih u Elektronskoj industriji:

– Moj cilj je da pronađem još neke primerke radio-uređaja i one tipove i modele koji su se proizvodili u malim serijama i teško ih je naći. Trenutno nedostaju u ovoj kolekciji, ali sam siguran da ću ih u ovoj, ili najkasnije početkom naredne godine, kada planiram da otvorim jedinstven mini-muzej starih radio-prijemnika, negde iskopati – kaže Bojković.

Ovaj niški penzioner radio je svojevremeno kao finansijski rukovodilac u više fabrika EI. Za radio-aparate interesuje se još od srednje škole, kada je sam konstruisao i napravio pojačalo za igranke. Svoju kolekciju posebno je obogatio odlaskom u penziju pre šest godina. Najstariji radio-aparat u njegovoj kolekciji je marke „Telefunken” iz 1928. godine, koji je Bojković dobio na poklon od svog komšije. I većinu uređaja koje poseduje nabavio je kod prijatelja, suseda i rođaka. Mnoge je i kupio.

Prošle jeseni, izložbom starih radio-aparata u vreme održavanja Foruma naprednih tehnologija, Dragan Bojković privukao je veliku pažnju posetilaca, među njima i stručnjaka iz Japana, koji su bili oduševljeni i zadivljeni onim što su videli.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*