U niškom zatvoru 164 zatvorenika dobilo sertifikate za rad

U Kazneno – popravnom zavodu (KPZ) Niš danas je 164 osuđenika koji kazne izdržavaju u tom zatvoru, dobilo seritifikate za obuku i stručno osposobljavanje za 16 različitih zanimanja

Pogon za izradu odeće i uniformi u okviru niškog KPZ, foto T.Todorović

 

U pitanju su međunarodno priznati setifikati za tapetare, auto-lakere, kuvare, pekare, štampare (tekstil i sito štampa), vodoinstalatere, keramičare, molere, krojače, elektro-instalere, stolare, CNC operatere, metalo-strugare, argonsko, CO2 i elektro-lučno zavarivanje.

Ove obuke realizovane uz pomoć nemačke nevladine organizacije „Help“ u okviru projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Balkana“.

Prema rečima zamenika upravnika KPZ Niš Dejana Panića ove obuke omogućiće osuđeninicima da nađu zaposlenje po izlasku sa odsluženja kazne, reintegraciju i uklapanje u društvo, a samim tim doprineće i smanjenju broja „povratnika“ u vršenju krivičnih dela.

Organizacija Help je u prethodnom periodu u KPZ Niš kroz tri projektna ciklusa donirala opremu za vez, lasersko graviranje, CNC, štamparsku i opremu za plastifikaciju za pogone i radionice u okrivu KPZ-a, ukupne vrednosti od preko 100.000 evra uz sufinansiranje Uprave, dok je vrednost realizovanih obuka gotovo 40.000 evra.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*