Niških tornada ili „đavolčića“ biće sve više na jugu Srbije i Nišu (VIDEO)

Za Nišlije je snimak tornada koji se pojavio na facebook profilu doktora Vladimira Radivoja Jovanovića bio čudo!  Pijavica, dugačka nekih dvadesetak i više metara na terenima Teniskog kluba „Medijana“ usisavala šljaku

Profesor Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu, Dragan Gajić kaže da ovo nije nikakva čudna pojava i da ih, na primer u Vojvodini ima često, ali i kaže da će sličnih pojava na jugu Srbije i Nišu biti sve više.

–  Takva vrtloženja vazduha, takozvane pijavice su rezultat klimatskih promena. To se javlja na frontovima – onim mestima gde se susreću različite temperature. To je neubočajno za nas samo zato što će se sve više takvih pojava događati. Isina, mi nismo na tom frontu i do sada se to nije događalo, ali takve stvari se ne mogu zaobići. Takve primere vrtloženja imamo na primer, na Marsu, i to što mi zovemo pijavice, na ovoj planeti se zovu „đavolčići“ – objašnjava profesor Gajić.

On pretpostavlja da se to dogodilo na teniskom terenu jer je prah šljake lagan tako da se to nije moglo desiti na asfaltu ili travnitim terenima oko kluba, piše Građanin.

Prisutni na snimku su mu odmah, kako se čuje, dali nadimak „Sava tornado“.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*