Niški studenti osmislili naočare za veću bezbednost gluvih u saobraćaju

Grupa studenata sa Elektronskog fakulteta u Nišu napravila je naočare, koje znatno mogu da povećaju bezbednost gluvih i nagluvih osoba u saobraćaju

Ilustracija

 

Iako je ovaj proizvod tek u pilot fazi, interesovanje tržišta i korisnika je sve veće.

Škripa kočnica ili sirena, na naočarima koje su napravili studenti elektronike iz Niša, stvara svetlosne efekte, kao upozorenje na opasnost. Ideja Anđele Kocić nastala je nakon što je devojka u Nišu izgubila život na pružnom prelazu, jer nije čula voz.

– Mislim da je vrednost našeg proizvoda ne u naočarima, već u hardveru i algoritmu koji razvijamo i on bi mogao da se integriše u bilo šta drugo. To bi mogla da bude narukvica ili slušalice ili neki drugi odevni predmet, objasnila je Anđela za RTS.

U timu su još i Dušan i Bojan. Kažu da je ovo za njih veliko iskustvo.

– Kada gluva osoba prelazi pešački prelaz i sa njene desne strane se čuje sirena, mikrokontroler prikuplja te informacije i ocenjuje da su opasne i onda se osvetljava desna strana oka, navodi Dušan Dimitrijević student Elektronskog fakulteta u Nišu.

Prema rečima njegovog kolege Bojana Draška, teško im je jer ih je samo troje.

– Potrebno nam je još ljudi koji će se baviti administracijom, marketingom i ekonomijom. Mi smo samo elektronci, znamo da radimo hardver i softver, istakao je Draško.

Ova ideja bila je najbolja konkursu za studentske inovacije „Generator flu“, a niški studenti su kao nagradu dobili sedmodnevni boravak u inovacionom centru u Parizu.

 

Jedan komentar

  1. Studenti su nasa buducnost. Njihovo vreme tek dolazi. A mi sada imamo situaciju da studenti imaju sve manje dobrih uslova za ucenje. Obezbedite najbolje uslove, pa cete videti za nekoliko godina koliko su sposobni studenti Srbije.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*