Niš postaje srpski Davos?

Osnivač najvećeg svetskog ekonomskog foruma pomaže organizaciji ovakvog skupa u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od Klausa Švaba zatražio da radi na pripremi ovog događaja

Niš bi uskoro mogao postati „centar i raskrsnica mnogih važnih događaja“? Foto: D. M. CAR

 

Prema najavama predsednika države Aleksandra Vučića prilikom nedavne posete, Niš bi uskoro mogao postati „centar i raskrsnica mnogih važnih događaja“. Vučić je otkrio da sa poznatim nemačkim ekonomistom i tvorcem Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klausom Švabom, radi na organizaciji velikog ekonomskog skupa i u Nišu. Na lokalu kažu da ova ideja nije bez osnova i da su spremni da podrže predsednika jer bi to mnogo značilo za Niš i ovaj deo Srbije.

Pokušaću da u Niš dovedem neke velike skupove da bi država još mnogo toga izgradila i uradila. Nadam se da ću jedan veliki ekonomski forum možda i uz podršku Klausa Švaba organizovati u Nišu. Mnogo mi je stalo da jug Srbije živi mnogo bolje nego što je to bio slučaj ranije i na dobrom smo putu da to ispravimo – kazao je Vučić prilikom posete Nišu.

Aleksandar Vučić

 

Direktor Privredne komore Niš Aleksandar Milićević kaže da region jugoistočne Srbije u poslednjih nekoliko godina pokazuje veoma ozbiljne simptome privrednog oporavka. Otvoreno je dosta novih fabrika („Leoni“, „Aster“, „Džonson elektrik“, „Beneton“, „Cumtobel“, IMI….), ali i firme koje su prisutne već duže vreme kao „Tigar Tajres“ (Michelin), Philip Morris mnogo ulažu u proširenje svojih proizvodnih pogona.

Ova situacija menja drastično shvatanje potencijalnih investitora i finansijskih eksperata u pozitivnom smislu, tako da ideja predsednika o organizaciji nekog značajnijeg međunarodnog skupa ima mnogo smisla i mi sa lokala pružamo maksimalnu podršku. Niš je i u oblasti turizma značajno napredovao i stalno napreduje, što pokazuju i statistički podaci o broju poseta stranih turista. Takođe se i hotelski kapaciteti povećavaju, a ima velikog pomaka i u kvalitativnom smislu, jer se uskoro očekuje da prorade hoteli „Ambasador“ i „Park“, navodi prvi čovek Komore koja je zadužena za tri okruga, Nišavski, Toplički i Pirotski.

Gradski većnik zadužen za privredu Mihajlo Zdravković podseća da je poslednjih godinu dana Niš bio domaćin velikih međunarodnih događaja, kao što su Mešovito zasedanje vlada Srbije i Mađarske, poslovni forum Srbija-Albanija i poslovni forum Srbija-Bugarska.

Imamo kadrovski potencijal i smeštajne kapacitete da budemo domaćini državnicima i privrednicima ali je činjenica da nam nedostaje kongresni centar. Uveliko se radi da Niš dobije takav prostor i to na lokaciji Lozni kamen u blizini Niške Banje – kaže Zdravković.

 

KOPAONIK

 

Kraj januara za svetske lidere i bogataše rezervisan je za Davos, gde se od 1971. godine održava Svetski ekonomski forum, čiji je tvorac nemački inženjer i ekonomista Klaus Švab. Turističko selo podno Alpa tih nekoliko dana bude centar sveta uz neviđene mere obezbeđenja.

Po ugledu na njih i u našoj zemlji se „srpski Davos“ organizuje na Kopaoniku već četvrt veka.

4 komentara

  1. Uz predsednika Aleksandra Vucica nemamo granicu!

  2. Otvorene su nove fabrike, vise posla za hiljade i hiljade ljudi, obnovljen centar grada, jaca infrastruktura, vece plate, bolji zivotni standard.

  3. Vidi botova u komentarima, kad ce sednvicici?

  4. Srpski Davos a prosek plata 250e? Jadni smo!

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*