Niš među najjeftinijim gradovima za život u Evropi

Na listi 26 evropskih gradova u kojima se može živeti sa manje od 600 funti, odnosno 690 evra mesečno, koju je objavio britanski internet portal „Biznis insajder“, našla su se i tri grada u Srbiji – Novi Sad, Niš i Priština

Foto: M.Bukovac

 

Prema istraživanju tog sajta, Niš je 6. na listi evropskih gradova najjeftinijih za život.

Sa platom na zapadu moglo bi ovde pristojno da se živi, kažu Nišlije i dodaju da najveći broj građana ima platu oko 20.000. Njima je skupo, smatraju u Nišu, prenosi RTS.

– Srazmerno platama, sve je skupo, ali u poređenju sa ostatkom sveta nisu toliko skupe kirije, članarine, sportovi, kažu Nišlije.

Asistent na sociologiji Filozofskog fakulteta u Nišu Bojana Pucarević kaže da postoje dve strane medalje.

– Postoje ljudi koji imaju kupovnu moć koja je zadovoljavajuća za neke standarde života koji su drugima samo na nivou mašte, rekla je Pucarevićeva.

Ti drugi su velika većina. Njima je 540 evra mesečno, koliko je Biznis insajder izračunao da je potrebno za život jedne osobe u Nišu, i na osnovu toga ovaj grad svrstao u jeftine, nedostižno i zarada im odlazi na najosnovnije hranu i račune.

Sve drugo, ma koliko jeftinije bilo nego u Londonu ili Mančesteru, teško se može priuštiti.

Sa 540 evra po osobi moglo bi se živeti pristojno verovatno u svakom gradu u Srbiji. A da život jeftinim čine mesečni troškovi manji od 600 funti, standard je onih koji sve posmatraju iz razvijene Evrope. U Nišu prosečna zarada je ispod republičkog proseka, i svakako višestruko manja od zarada u razvijenim zemljama.

Pitanje je onda koliko su niske cene kirija, prevoza, komunalija, ili specijaliteta u restoranima preporuka za Niš.

– Svakako da je Niš kvalitetan za život, ali svakako je i preporuka da se mora više raditi na podizanju standarda građana, kaže gradski većnik Mihajlo Zdravković

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*