NIŠ KOJI SMO VOLELI: Disk-džokeji i klubovi su još 60-ih bili popularni

Šezdesete su našem gradu donele nekoliko izuzetnih bendova, poput Daltona ili Rubinsa, kao i prve klubove namenjene upravo sviranju rokenrola u to vreme još uvek „sumnjivog“ u očima vlastodržaca kao novotarija sa Zapada koja kvari omladinu

Daltoni

 

Već 1962. Niš je kod Margera imao rok klub sa živom svirkom koji se zvao „Index“, a krajem 60-ih otvoren je i čitav niz diskoteka na Pravnom, Tehničkom i Medicinskom fakultetu i u Pobedinoj ulici. Pa ipak, pravu ekspanziju klubovi će doživeti 70-ih.

Ovaj deo priče je povezan i sa niškim korzoom. Korzo se protezao duž Voždove ulice i njime su momci i devojke, ali i njihovi roditelji, kuražno špacirali do veoma ozbiljnih 9 sati uveče. Krajem 60ih i početkom 70ih proširen je uličicom Vladimira Nazora (sadašnja Generala Tranijea) pored hotela „Niš“ (sadašnji „Grand“). Tu uličicu su svi nazivali Hipi dolina.

 

 

U samom hotelu Niš otvorena je diskoteka „Brandebus“ koja se uskoro pretvorila u „Disko 13“, mesto koje će sve do današnjih dana zauzimati gotovo kultni status u sećanjima Nišlija.

U čemu se popularna „Trinaestica“ razlikovala od drugih, sličnih mesta ne samo u gradu nego i u čitavoj bivšoj Jugoslaviji?

Upravo to mesto je u koncept disko klubova uvelo spretnu kombinaciju živih nastupa bendova i DJ-eva kao svojevrsnih domaćina programa, sposobnih da odabirom ploča vrše pravi uticaj na posetioce.

Kako na svom FB profilu piše dobri poznavalac DJ scene u Nišu, Dejan Gavrliović – DJ Funky Junkie, disk džokeji tadašnje „Trinaestice“ bili su poznati po tome što su među prvima u bivšoj Jugoslaviji puštali soul, funk i R&B.

 

Dejan Gavrilović – DJ Funky Junkie

 

U nastavku teksta Gavrilović zapaža da je jedan od ključnih doprinosa tadašnje generacije i publike koja je izlazila u „Disko 13“, taj što su na svoje potomke vršili snažan edukativni uticaj, učeći ih da slušaju i vole muziku koju su i sami slušali, što se kasnije, početkom zlehudih 90-ih pozitivno odrazilo na razvoj underground klubova i diskoteka u Nišu sa dobro isprofilisanom publikom.

Upravo u tome se verovatno i krije odgovor na pitanje kako je Niš uspeo da se odupre najezdi turbo folka i kiča, kao osnovnog sredstva za psihološku kontrolu masa, dok se u njemu već dobrano davila čitava zemlja, jureći u ludilo posle koga ništa više neće biti isto…

 

 

Ivana Petrović

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*