Niš je drugi grad u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom

Zagadjenje vazduha na koje se Nišlije od sinoć žale potvrdjuju i podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Posle Valjeva, Niš je grad sa trenutno najzagadjenijim vazduhom

Foto: D. M. CAR

 

Prema podacima Agencije, u protekla 24 časa prosečna vrednost suspendovanih čestica i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) iznosila je u Valjevu 184 mikrograma po metru kubnom vazduha, a u Nišu 154 mikrograma.

Da bi moglo da se kaže da je vazduh čist prosečna vrednost suspendovanih čestica i teških metala ne bi trebalo da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine takodje pokazuju da je prisustvo sumpor dioksida i azotdioksida u vazduhu Nišu u granicama dozvoljenog.

Suspendovane čestice nastaju tokom rada motora u vozilima i industrijskim postrojenjema, sagorevanja ogreva u pećima, a nastaju i na gradilištima i deponijama.

Jedan komentar

  1. Bilo bi lepo da pored puke informacije date i neku korisnu. Kad vetriti kad u setnju kad ne otvarati prozore. Kad je zagadjenje vece ujutru popodne ili uvece i tako to a ne samp copy paste

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*