Niš dobio „pokretnu bolnicu“ za bebe i sanitet

Dva nova saniteta donirana su niškom Kliničkom centru od ukupno 13 vozila koje je Ministarstvo pravde kupilo novcem prikupljenom po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja

Foto: gradjanin.rs

 

Jedno od vozila, predstavlja pravu pokretnu bolnicu sa inkubatorom, koja će služiti za hitan prevoz prevremeno rođenih i životno ugroženih beba, a drugo će biti korišćeno za transport onkoloških pacijenata.

Ovo je već drugi put da je, Ministarstvo pravde preko javnog konkursa za dodelu sredstava iz oportuniteta, između ostalog doniralo i u zdravstvene ustanove u našoj zemlji, te je ovog puta dodeljeno blizu 55 miliona za nabavku sanitetskih vozila.

Ass dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, tom prilikom podsetio je u poslednje tri godine ustanovama u zdravstvu donirano stotinak vozila i da će ovakva praksa svakako biti nastavljena i ubuduće. Posebno je naglasio važnost dva specijalizovana saniteta za sa pokretnim inkubatorima, od kojih je jedno donirano niškom Kliničkom centru, a drugo Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

– Među vozilima je najviše saniteta – ‘pokretnih bolnica’, ali ima i terenskih vozila za najudaljenije krajeve naše zemlje, jer je nama briga o svakom građaninu, pa i o onom u najudaljenijem selu, na prvom mestu.

– Tu su i vozila za dijalizu, ali bih posebno istakao dva vozila za neonatologiju i to je prvi konkretan korak u pravcu reforme naše neonatološke službe, jer će sada deca, koja moraju da budu prevezena u druge zdravstvene centre imati mnogo veće šanse da prežive, istakao je Ministar Lončar.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*