Niš dobio džez muzej, drugi u Evropi

Životna želja Miše Blama, jednog od najvećih džez muzičara na Balkanu koji je preminuo pre četiri godine je ispunjena – u Srbiji odnosno u Nišu je otvoren prvi džez muzej

Foto: Nisville

 

Ovaj specifični prostor, poznatiji pod imenom „Hamam“ je nekadašnje tursko kupatilo u Tvrđavi, a sada je prostor pun instrumenata, slika, ploča, statua i sličnih predmeta. Otvaranjem muzeja sinoć zvanično je i počeo 35. Internacionalni džez festival „Nišvil 2018“, a koncerti i razna druga dešavanja odvijaće se od 9. do 12. avgusta.

Još na vratima dominira slika Candy Dulfer, džez saksofonistkinje,a svoje posebne sobe imaju Šaban Bajramović i kralj soula Solomon Burke.

– Miša Blam je bio čovek koji je život poklonio džezu. Kontrabasista i još mnogo toga, Blam je želeo da se u Beogradu otvori ovakav muzej, ali na žalost nije dočekao da vidi jedno ovakvo zdanje. Muzej će raditi preko celog dana do kraja festivala, a kasnije će biti otvoren do 20 sati uveče. Zanimljivo je da će posetioci moći da drže pa čak i muziciraju na instrumentima na kojima su svirali prvaci džeza. Svoje predmete je dao trubač Duško Gojković i drugi, a to su uglavnom retke ploče, delovi instrumenata i slično – rekao je Luka Nićiforović, kustos muzeja.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*