Niče veliki privredni centar između Niša i Niške Banje

Ovih dana na lokacijama „Lozni kalem” i „Vinogradarski institut” niče pravi i veliki privredno-industrijski centar

Foto: T.Todorović

 

Ove lokacije na površini od oko 32 hektara, na kojima su u prošlosti postojali ogledni zasadi i visokostručne ustanove za razvoj poljoprivrede već su dobile prve „stanare”.

Na njima se grade velike fabrike i pogoni koji od septembra i u narednih godinu dana počinju da rade punim kapacitetima. Pre toga i dok traje uređenje novih proizvodnih fabričkih hala, grad Niš izgradio je sve što je bila obaveza prema stranim investitorima.

– Dolaskom prvih ulagača i sklapanjem ugovora sa kompanijom IMI sa Filipina i „Cumtobel” iz Austrije, grad je preuzeo na sebe kompletno opremanje lokacija. U poslednjih godinu i po dana iz gradskog budžeta i zahvaljujući znatnoj pomoći države izdvojeno je više od 250 miliona dinara za izgradnju prilaznih i internih saobraćajnica, obezbeđenje snabdevanja električnom energijom i gasom, telekomunikacione infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže. Završeni su kilometri unutrašnjih ulica i trotoara i prilazne saobraćajnice za fabriku IMI koja je u sastavu kompanije „Ajala” sa Filipina – rekao je juče za Politiku gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Kako navodi Bulatović, ova kompanija na „Loznom kalemu” privodi kraju fabriku gde će u septembru početi da radi 250 radnika, koji su sada na obuci, a u narednih godinu dana otvoriće 1.200 novih radnih mesta. Najznačajnije je da će u niškoj fabrici IMI, gde će se proizvoditi elektronske komponente za industriju informacionih tehnologija i automobilsku industriju, biti zaposleno najmanje 500 visokostručnih kadrova, najviše inženjera elektronike, elektrotehnike, mašinstva i stručnjaka drugih oblasti.

 

Jedan komentar

  1. Kada ce se otvoriti Cumtobel i kada će početi da zaposljavaju ljude?
    Hvala unapred.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*