Niče veliki privredni centar između Niša i Niške Banje

Na lokacijama „Vinogradarski institut” i „Lozni kalem” kompletno završena infrastruktura za nove fabrike koje u narednih godinu dana treba da zaposle više od 2.000 radnika

Asfaltiraju se pristupne saobraćajnice za fabriku IMI (Foto T. Todorović)

 

Na lokacijama „Lozni kalem” i „Vinogradarski institut” niče pravi i veliki privredno-industrijski centar. Ove lokacije na površini od oko 32 hektara, na kojima su u prošlosti postojali ogledni zasadi i visokostručne ustanove za razvoj poljoprivrede već su dobile prve „stanare”. Na njima se grade velike fabrike i pogoni koji od septembra i u narednih godinu dana počinju da rade punim kapacitetima. Pre toga i dok traje uređenje novih proizvodnih fabričkih hala, grad Niš izgradio je sve što je bila obaveza prema stranim investitorima.

Dolaskom prvih ulagača i sklapanjem ugovora sa kompanijom IMI sa Filipina i „Cumtobel” iz Austrije, grad je preuzeo na sebe kompletno opremanje lokacija. U poslednjih godinu i po dana iz gradskog budžeta i zahvaljujući znatnoj pomoći države izdvojeno je više od 250 miliona dinara za izgradnju prilaznih i internih saobraćajnica, obezbeđenje snabdevanja električnom energijom i gasom, telekomunikacione infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže. Završeni su kilometri unutrašnjih ulica i trotoara i prilazne saobraćajnice za fabriku IMI koja je u sastavu kompanije „Ajala” sa Filipina. Ova kompanija na „Loznom kalemu” privodi kraju fabriku gde će u septembru početi da radi 250 radnika, koji su sada na obuci, a u narednih godinu dana otvoriće 1.200 novih radnih mesta. Najznačajnije je da će u niškoj fabrici IMI, gde će se proizvoditi elektronske komponente za industriju informacionih tehnologija i automobilsku industriju, biti zaposleno najmanje 500 visokostručnih kadrova, najviše inženjera elektronike, elektrotehnike, mašinstva i stručnjaka drugih oblasti – rekao je za „Politiku” gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

U isto vreme uređuje se infrastruktura na lokaciji „Vinogradarski institut” na kojoj uveliko traju radovi na izgradnji fabrike austrijskog „Cumtobela”, u kojoj će proizvodnja uređaja i opreme za elektrorasvetu početi već prvih dana septembra. I u ovoj fabrici biće oko 1.300 novih radnih mesta.

Zahvaljujući efikasnosti u pripremi lokacija i stvaranju uslova za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, kako smo juče pre podne čuli na gradilištu, kompanija „Ajala” je odlučila da započne razgovore o izgradnji fabrike „IMI-2” između Niša i Niške Banje, odmah pored fabrike koja narednog septembra počinje da radi.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*