NARODNA VEROVANJA: Dobro je što je Vidovdan oblačan, godina neće omanuti!

 

Srpski narod je Vidovdan vezao sa jedne strane za kneza Lazara i Kosovski boj, a sa druge, za svetog Vida, hristijanizovano božanstvo starih Slovena.

Foto: koreni.rs

Foto: koreni.rs

 

Njegovo ime nije slučajno; po paganskom verovanju Vid je svevideći i vlada očima, pa se smatra da njegov dan leči oči.

„Obavljani su određeni običaji posvećeni tom zamišljenom svetitelju obično zbog izlečenja od bolesti očiju“, kaže Muzejski savetnik u Etnografskom muzeju u Beogradu Vesna Marjanović.

Evo i šta se valja, a šta ne:

1. Na Homoljskim planinama se verovalo da godina može da omane ako na Vidovdan nema oblaka.

2. Uoči Vidovdana devojke beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika. U okolini Vlasenice tu vidovčicu su stavljali u isti sud sa malo soli, hleba i detelinom sa četiri lista, pa su pred spavanje prekrivale lonac uz bajanje: “Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen, dovedi ga na san”

3. Valja započeti ručne radove: u nekim krajevima u severozapadnoj Srbiji i Vojvodini iznosi se svo tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokažalo da je određeno domaćinstvo imućno.

4. Ima sredina poput Mačve gde su na taj dan velike zadušnice. Izlazi se do podne na groblje i donosi hrana, a riba obavezno.

5. Na Vidovdan se ne radi ni u polju ni u vinogradu jer se veruje da će usevi propasti.

6. Valja se da se proba zrelo voće.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*