NAPLATA KREĆE OD 1. JANUARA 2016: Taksa za RTS i RTV ipak 150 dinara i plaćaće se uz račun za struju

 

Predlog zakona o privremenom uredjivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji će biti na dnevnom redu nove sednice Skupštine Srbije, predviđa da taksa za RTS i RTV iznosi 150 dinara i da se naplaćuje kroz račun za struju.

Ilustracija: uzivotelevizija.net

Ilustracija: uzivotelevizija.net

 

Predviđeno je da se taksa na taj način i u tom iznosu naplaćuje od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2016. godine. Sredstva uplaćena na teritoriji Vojvodine 70 odsto se uplaćuju za RTV, a 30 odsto za RTS.

U obrazloženju zakona se navodi da je cilj naplate takse otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad i funkcionisanje javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

Sredstva dobijena od takse za javni medijski servis i četiri milijarde dinara, koliko je inače izdvojeno iz državnog budžeta, utvrdjuju se, kako je navedeno, u funkciji obezbedjivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uredjivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

Nova sednice parlamenta na kojoj je predloženo da na dnevnom redu bude i ovaj predlog zakona počinje sutra.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*