Najteže operacije kičme kod dece u KC Niš o trošku države

Klinički centar Niš je od danas i zvanično postao referentna zdravstvena ustanova u ovom delu Srbije, u kojoj će ubuduće o trošku države, biti operisani najteži deformiteti kičme kod dece, čije lečenje u inostranstvu košta i više od 100.000 evra

Foto: T.Todorović

 

To je omogućeno zahvaljući zalaganju Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prvu operaciju je, uz asistenciju lekara specijalista niškog Kliničkog centra, besplatno obavio gostujući, španski ortoped i spinalni hirurg, dr Norberto Ventura, a ugradni materijal u vrednosti od oko osam miliona dinara, finansiran je o trošku RFZO.

U planu je da španski hirurzi i ubuduće dolaze, edukuju i operišu zajedno sa niškim dečijim otropedima, rečeno je prilikom potpisivanja protokola o saradnji Uprave KC Niš sa kompanijom „Medkomteh grup“ iz Barselone.

Planirano je da uskoro u niškom Kliničkom centru uskoro bude operisano još nekoliko pacijenata sa teškim deformitetima kičmenog stuba.

Generalni direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da je ovo zaista velika i značajna stvar za tu ustanovu, ali pre svega za njene pacijente.

– Zahvaljujući državi, svi pacijenti sa ovakvim oblicima deformiteta kičmenog stuba, koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru sada će moći da budu zbrinuti i operisani ovde potpuno besplatno, za razliku od ranijeg perioda, kada su u drugim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu za operaciju plaćali i do 100.000 evra, rekao je Radovanović.

Istakao je da je ovo još jedan dokaz da država brine o zdravlju svojih građana.

– Na nama je da i dalje činimo sve da unapređujemo i osavremenjujemo rad naše ustanove, dodao je Radovanović.

Da je ovo još jedan pomak napred u zdravstvu Srbije i obezbeđivanju pre svega „infrastrukture“ za kvalitetan rad, ali i pružanje najkomplikovnijih usluga, potvrdili su i predstavnici Ministarstva zdravlja i RFZO.

– Ovim smo dokazali da država brine o našim najmlađim pacijentima, o onim najosetljivijim grupama, a u prilog tome govori i činjenica da smo ugostili jednog od najeminentnijih stručnjaka iz ove oblasti, koji je tu da pomogne i edukuje naše lekare, tako da je to još jedan pokazatelj da se strategija za unapređenje zdravstva obavlja na najbolji način, naveo je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*