NAJLEPŠA VEST: U Srbiji za pet dana rođeno više od 500 beba!

Najveća porodilišta u zemlji na početku godine beleže veći broj porođaja nego lane

Ilustracija
Foto: pixabay.com

 

U poslednjih nedelju dana u najvećim kliničko-bolničkim centrima u zemlji, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, rodilo se gotovo 500 beba! Znatno više devojčica i dečaka nego lane u istom ovom periodu svet je ugledalo u Beogradu, Nišu, Vranju, a u Leskovcu je broj novorođenčadi više nego dupliran – sa 19 prošle na 43 ove godine, u poslednjoj nedelji januara.

Manje beba u ovom periodu u odnosu na isti lanjski zabeležila su porodilišta u Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, ali to ne znači da će zbir na kraju 2017. godine biti ukupno manji. Tako su, na primer, kaže direktor Ginekološko-akušerske klinike u Nišu Bojan Lukić, tokom 2016. godine rođene 3.303 bebe, 74 više nego 2015.

I u najvećem porodilištu i regionalnom centru, GAK “Narodni front” u Beogradu, godišnje se u proseku porodi oko 7.200 žena iz cele Srbije, a na svet dođe oko 7.400 beba. A i uobičajeno veliki broj porođaja u toku dana još je veći poslednjih nedelja. Slično nam kažu i u GAK “Višegradska”, gde je za sedam prethodnih dana rođeno oko 130 beba.

Gužve u “Narodnom frontu” od prizemlja i prijemnog odeljenja, u šta se uverila i ekipa “Novosti”, nastavljaju se do pripremnih prostorija i bokseva za porođaj na prvom spratu, pa do akušerskih odeljenja gde leže mame s bebama.

Ne možemo da naručimo kad će bebe odlučiti da konačno ugledaju svetlost dana, ali u nekim talasima imamo izuzetno velike gužve u porodilištu – priča nam Dragana Mladenović, glavna sestra GAK “Narodni front”. – Tada se dogodi da svih 60 kreveta na odeljenju za mame koje su se prirodnim putem porodile i 24 mesta za porodilje carskim rezom – budu popunjeni. Kao i ostala odeljenja. Nijedna porodilja, međutim, gde god smeštena, nikada nije ostala ni žedna, ni gladna, ni nezbrinuta.

Posle prijemnog pregleda i trijaže, trudnice odlaze na prvi sprat, u porodilište. Pripremna soba, gde im se uzimaju karlične mere i radi klistir, prva je stanica pre nego što počne ono na šta su se spremale devet meseci. U prostoriji pored, sledećoj u nizu, mlada doktorka specijalizant upravo je beležila anamnezu trudnici. Zatim, nekoliko metara napred ulaz je u veliku prostoriju, gde sve vrvi od lekara, babica, medicinskih sestara, gde glasno odzvanjaju otkucaji srca beba, sa aparata na koje su priključene trudnice. Sa obe strane poređano je ukupno devet porođajnih bokseva. I u tom trenutku, pet žena je izvan te bolničke rutine. Njima su ti minuti, svakodnevice ovog porodilišta, posebni i dragoceni, oni koji se pamte. U svojim svetovima, svojim mukama, na samo korak do trenutka kada će konačno ugledati svoje dete. Svoju prvu bebu upravo donosi na svet Dejana Damnjanović.

– Hajde, napuni puna pluća i zadrži vazduh – bodri je dežurni dr Dragan Jeremić, mirnim glasom, polako, masirajući joj stomak. – Hajde možeš to, izdrži barem 20 sekundi.. odlično, sad slušaj babicu….

Ilustracija
Foto: pixabay.com

 

I samo nekoliko minuta kasnije, predivan, jak plač novorođenčeta ispunjava celo porodilište.

– Muško, tri kilograma, dužina 50, obim glave 36. Ocena 9,1 – govori Slađana Dokmanović, babica sa višedecenijskim iskustvom, dok sređuje pupak tek rođenom dečaku. Mali fišek kome se samo lice vidi ubrzo će biti pored majke na prvom podoju. – Beba je odlična. Ne znam ni sama broj mališana kojima sam pomogla da udahnu svoj prvi vazduh. Svakoj bebi se odmah stavlja na ruku identifikaciona traka, s jedinstvenim kontrolnim brojem, podatkom o polu i merama. Narukvicu sa istim brojem dobija i mama.

U danu kada smo obilazili GAK “Narodni front”, na svet su došle 23 bebe, 10 dečaka i 13 devojčica. Za poslednjih pet dana – 80 beba, od toga 44 dečaka i 36 devojčica. U prvoj smeni radile su četiri babice, a po tri po podne i tokom noći.

– Imamo hitan carski rez – dovikuje sestra koja gura krevet na kom je trudnica u bolovima. – Otvorite vrata da prođu kolica.

Lekari se užurbano spremaju. Počinje još jedna rutina. I još jedna priča za pamćenje.

– Bilo je toliko i tužnih i prelepih momenata u ovom poslu koji radim čitav život, ali jedna priča mi je bila dirljivija od drugih – priča babica Sneža dok čeka još jednu bebu da stigne sa carskog reza. – Sredila sam bebu posle porođaja i odnela je kod majke. Mlada žena me je, držeći dete na grudima, pitala da li znam koliko voli svoju majku. Rekla sam joj da pretpostavljam da je mnogo voli. A ona mi je rekla da je sada voli 100 puta više.

 

Ostatak teksta možete da pročitate OVDE.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*