NA NOVOM GROBLJU U NIŠU: Lopovi kradu čak i nadgrobne spomenike

JKP „Gorica“ u Nišu ne može da doskoči lopovima. Prostor od čak 65 hektara ne može da nadgleda jedan čovek, žale se komunalci

Foto: jkpgorica.rs

 

Slučaj Nišlijke Jasmine Ilić koja je pre pet meseci prijavila da je ukraden nadgrobni spomenik koji je za života postavio njen otac Velimir Veličković, nije usamljen, jer su krađe na Novom groblju masovne, a prijavi se stotinak skrnavljenja godišnje.

Doduše, prvi put su se lopovi drznuli da ukradu čitav spomenik, čija je vrednost 1.500 evra, ali su im zato predmeti od bakra i mesinga najčešća meta. Igor Novaković, v. d. direktora JKP „Gorica“, koja brine o sahranjivanju Nišlija, priznaje da su nemoćni jer ne mogu fizički da sa četiri stražara „odbrane“ 65 hektara, na koliko se prostire Novo groblje, pišu Novosti.

Svestan koliko je sahrana najmilijih izdatak za njegovu porodicu, Veličković je rešio da ih poštedi, pa je odvajajući od skromne penzije kupio parcelu i nadgrobni spomenik za sebe i suprugu. Međutim, sada je ostao bez spomenika i policija već pet meseci traga za lopovima, koji su ojadili njegovu porodicu. Ćerka Jasmina Ilić traži od JKP „Gorice“ da im nadoknadi štetu.

– Žao nam je zbog ovog slučaja, ali jedino možemo da se uzdamo da će policija otkriti lopova koji bi trebalo oštećenima i da nadoknadi štetu. Nismo nadležni da čuvamo grobove jer je Novo groblje javna parcela, koju mi izdajemo u zakup za račun grada. Imamo samo četiri noćna čuvara koji obezbeđuju naše prostorije, ali naravno da bi oni reagovali ukoliko nešto primete. Iskreno, 65 hektara jedan čovek ne može da nadgleda – kaže Novaković za Novosti i dodaje da se pored bakarnih i mesinganih predmeta, kradu i buketi i korpe sa cvećem, pa čak i nedogorele sveće. Kao „sirovine“ lopovi ih prodaju cvećarima i voskarima, koji ih opet puštaju u promet.

– Krađa spomenika je zaista nesvakidašnja i mislimo da je lopove privuklo to, što na njemu nije bilo ništa ispisano, niti je bilo fotografija. Videli su lep komad mermera i priliku da prisvoje 1.000 do 2.000 evra – navodi Novaković.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*