Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu puštena u rad prva 3D učionica!

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu puštena u rad prva 3D učionica. Francusku tehnologiju obezbedila beogradska „Kadkam data“

Studenti u 3D laboratoriji Mašinskog fakulteta; Foto D. Alihodžić

 

Svojevrsna zvezda otvaranja prve 3D laboratorije za praktičnu nastavu studenata osnovnih i master studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu je bio humanoidni robot nazvan Popi, kojeg su akademci kreirali upravo u jednoj od ovakvih laboratorija.

Platforma koja je u utorak postavljena na Mašinskom fakultetu omogućava da studenti koriste 500 aplikacija za 12 grana industrije, vrednost ove francuske tehnologije premašuje 200 miliona evra, a budući inženjeri će moći da je koriste zahvaljujući saradnji pomenute visokoškolske institucije sa kompanijom „Kadkam data“ iz Beograda.

Student prve godine master studija na programu proizvodno-informacione tehnologije Jovan Aranđelović (23) kaže da su do juče mogli samo da sanjaju o tome da koriste ovakvu opremu za učenje i sticanje praktičnog znanja. Štaviše, kaže, kada se jednom povežu, čak i ne moraju fizički da budu prisutni u laboratoriji, već mogu raditi iz bilo kojeg kutka Zemljine kugle…

Sve ono što učimo na predavanjima ćemo moći da pokažemo u virtuelnom, a zapravo veoma realnom obliku. To nam daje slobodu da budemo kreativni. Jer, čak i ako pogrešimo, to ništa ne košta, a mi mnogo naučimo – objašnjava Aranđelović.

Direktor beogradske kompanije „Kadkam data“ Čedomir Dubalo kaže da studenti ubuduće imaju mogućnost da prate kompletan „životni ciklus proizvoda“ – od projektovanja i izrade, do prodaje i čuvanja podataka…

Humanoidni robot Popi; Foto: Novosti

 

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu dr Nenad Pavlović ističe i to da je trećina od ukupno stotinak profesora spremna da odmah počne rad sa studentima u ovoj laboratoriji.

Cilj nam je unapređenje nastave na svim predmetima koji u sebi sadrže informacione tehnologije, ali i poboljšanje naučnoistraživačkih projekata. Trenutno ih realizujemo čak 35, Ministarstvo prosvete finansira 24, a desetak ima međunarodni karakter – zaključuje dr Pavlović.

 

 

„EPICENTAR“

 

Gradski većnik Mihajlo Zdravković kaže da nova laboratorija ide u prilog naporima lokalne samouprave da Niš postane istinski centar naprednih tehnologija.

Ovo je veliki dan ne samo za studente već i za naš grad, jer očekujemo da programiranje donese dodatnu vrednost, odnosno da na pravi način unovčimo našu pamet – zaključuje Zdravković (na slici).

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*