MUP: Građani Srbije, ukoliko se sretnete sa igricom „Plavi kit“ ODMAH PRIJAVITE POLICIJI!

Žrtve su deca koja se u igrici pozivaju na samopovređivanje i samoubistvo. – Ključna uloga roditelja u kontroli dece na internetu

Foto: S.T.

 

Više desetina dece stradalo je u Rusiji i drugim zemljama zbog video-igrice „Plavi kit” u kojoj se mališani pozivaju na samopovređivanje i samoubistvo.

Ova opasna igrica, kako navode u MUP-u, prisutna je na internetu u mnogim državama, ali kod nas nije zabeležen nijedan slučaj u vezi sa njom. Policija, ipak, poziva sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na društvenim mrežama, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja njihove sigurnosti.

„Apelujemo na sve građane da ukoliko se sretnu sa igricom „Plavi kit” na društvenim mrežama u našoj zemlji, odmah to prijave policiji. Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a pojačaće aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave u Srbiji”, navodi se u apelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Igrica „Plavi kit” potiče iz Rusije, a usmerena je na mlađu populaciju – piše „Politika“.

U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni, poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva, navode u policiji.

 

Foto: Pixabay

 

„Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne sme znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre umreš. Da li si spreman” – ovako počinje smrtonosna video-igrica čiji je tvorac, kako pišu mediji, Filip Budeikin (21). On se, prema izveštajima medija, nalazi u zatvoru u Sankt Peterburgu i navodno je priznao sve za šta ga vlasti terete tvrdeći da su njegove žrtve „bile srećne što umiru”. Igrica koja poslednjih meseci odnosi žrtve u mnogim zemljama stigla je do Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

„Plavi kit” nije jedina igrica na internetu koja ugrožava bezbednost dece. Pre dve godine društvenim mrežama širila se video-igrica koja je pozivala decu da beže od kuće, a u Hrvatskoj je zabeleženo nekoliko slučajeva, kaže za „Politiku” Biljana Kikić Grujić, koordinator novosadskog Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.

Kod nas ne postoje zakonski propisi koji postoje u našem okruženju, a odnose se na to da deca mlađa od 12 godina ne mogu na svom računaru samostalno da idu na internet. Ali, možemo doneti sijaset zakona koji kontrolišu upotrebu interneta koji ništa neće vredeti ako ne postoji provera. A tu je ključna uloga roditelja koji treba da nauče dete dok je malo da koristi internet, ali i da zna koje ga opasnosti vrebaju, i šta su video-igrice – navodi sagovornica „Politike“.

Deca koja su izložena opasnostima na društvenim mrežama pokazuju određene simptome da imaju problem, manifestuje se promena njihovog ponašanja, a to treba da primete roditelji ili staratelji.

 

Foto: Pixabay

 

Sve ove igrice zahtevaju da dete sedi ispred računara pet, šest, sedam sati. Pitanje je gde je roditelj za to vreme, kako ne uđe u sobu da proveri šta ono radi, koju igricu igra, sa kim je na četu? Predatori koriste to što naša deca nisu pripremljena i ona postaju potencijalne žrtve – objašnjava Biljana Kikić Grujić.

Svaka od video-igrica, po njenim rečima, trebalo bi da ima oznaku 18 koja zakonski određuje godine koje korisnik mora da ima da bi pristupio određenom sadržaju. Kod nas ne postoji kontrola ovakvog sadržaja, a internet pruža mogućnost lažnog predstavljanja pa je nemoguće utvrditi da li je korisnik stavio lažne podatke – on može umesto prikazanih 18 da ima devet godina.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*