Mnogi vozači moraće ove godine da „osveže“ komplet prve pomoći

 

Mnogi vozači moraće da zamene zavoje, gaze i druge sterilne elemente kojima ističe rok trajanja. „Osveženje“ kompleta košta oko 1.200 dinara. U apotekama nema neophodnih elemenata za zamenu

saobracaj ilustracija 1

Aktuelni zakon o bezbednosti saobraćaja počeo je da se primenjuje 11. decembra 2009. godine. Tim zakonom definisana je i obaveza da se u vozilima nalazi komplet prve pomoći sa precizno definisanim sadržajem. Zato je u specijalizovanim prodavnicama početkom 2010. godine vladala prava jagma za novim kompletima.

Onima koji su ih pazarili među prvima, sada ističe, ili je već istekao, petogodišnji rok upotrebe gaza, zavoja i kompresa. Zbog toga će mnogi vozači morati da ih „osveže“. Ta dopuna koštaće ih oko 1.200 dinara, dok ceo komplet može da se kupi već od 2.300 dinara.

Oni koji se odluče na zamenu elemenata kojima ističe rok upotrebe, moraće da se potrude da ih sve pronađu.

Jer, u apotekama nekih elemenata nema, pa moraju da se posebno naručuju, dok su drugi prestali da se proizvode. Bez obzira na to, onima koji budu uhvaćeni u prekršaju, po propisima, sleduje kazna od 5.000 dinara.

Kako smo se uverili, sterilne gaze, komprese i kaliko zavoji se nalaze na policama većine apoteka i njih nije problem kupiti.

Ali, prvi zavoj, koji je takođe jedan od elemenata sa ograničenim rokom upotrebe, nigde nismo mogli da pronađemo. U većini apoteka nam je rečeno da se on nabavlja isključivo po porudžbini. Slično je i sa makazama, zihernadlama, izotermalnim prekrivačem i drugim elementima koji nemaju rok upotrebe, ali moraju da se dokupe kada se iskoriste, pišu Novosti.

saobracaj ilustracija 2

Zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila, ako on nije upravljao vozilom. Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

53.176 KAZNI Članom 246 Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) definisano je da vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno. Zakonom nije definisana posebna kaznena odredba za neposedovanje ili nepotpun komplet prve pomoći, pa policija ne vodi zasebnu evidencije o tom prekršaju. Ipak, zna se da je od 2010. godine za prekršaj iz člana 246. ZOBS-a ukupno sankcionisano 53.176 vozača, odnosno oko 10.000 godišnje.

U zavisnosti od proizvođača, cene kompleta se kreću od 2.300 dinara, a paket „tip B“ ima 18 različitih komponenti. One se nalaze u torbici, koja im garantuje mehaničku, termičku i zaštitu od atmosferskih uticaja. Sterilni delovi su upotrebljivi dok god se nalaze u originalnom pakovanju i dok se ne otvore, ali imaju rok trajanja pet godina.

– Zakon jasno propisuje šta svaki komplet prve pomoći mora da poseduje i naravno da elementi u njemu mogu da se dopunjuju – kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović. – Sterilni elementi moraju da budu zatvoreni i kod njih treba paziti na rok trajanja. Ostali se kupuju tek kada se postojeći potroše. I treba imati na umu da zaštitna spoljašnja folija samog kompleta sme da se skida.

Oni koji se ipak odluče za jednostavniju ali skuplju varijantu, pa nabave ceo komplet, treba da obrate pažnju na rok trajanja utisnut na spoljašnjem delu pakovanja.

Jedan komentar

  1. Radomir Jankovic

    Najveca glupost koju su mogli da izmisle „zakonopisci“ Srpski. Vec 25 god. zivim i vozim u Svajcarskoj i nikada mi niko nije rekao da to treba da se ima!!!!!! Samo jos jedan nacin da se „naplacuje“ od jadnog naroda !! Nismo mi doktori, vec vozaci !!!!

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*