MISTERIJA U NIŠU: „Isparila“ neocarinjena sanitarija vredna oko 190.000 dolara

Nastavljajući kontrolu javnih carinskih skladišta u Nišu carinici su juče otkrili još jedno, u kojem nedostaje neocarinjena roba vredna gotovo 190.000 dolara, čime je država oštećena za preko devet miliona dinara neplaćenih dažbina, saopštila je Uprava carina

Keramika i sanitarija u skladištu; Foto: Uprava carina

 

Iz Uprave carine podsećaju, da iako se prostor gde se roba smešta naziva “javno carinsko skladište“, njime ne upravlja carinska služba, niti u njima carinici obezbeđuju robu, već su zaduženi za njihove redovne i vanredne kontrole sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča.

„Za poslednjih deset dana ovo je četvrto skladište u Nišu u kome su otkrivene zloupotrebe. Vanredna carinska kontrola ustanovila je da su držaoci sva četiri sporna skladišta supružnici iz tog grada, kao i da je roba koja nedostaje bila namenjena istom uvozniku iz Niša. Pored trideset tona keramike i sanitarija koji su izuzeti ispod carinskog nadzora, u tri do sada pregledana skladišta, utvrđeno je da u četvrtom, otvorenom početkom ove godine, nedostaje skoro devet puta više iste robe. Preko 16.000 raznih sanitarija: kada, umivaonika, wc šolja, čučavaca, bidea, pisoara i prateće opreme izneto je iz ovog skladišta i pušteno u slobodan promet pre nego što su izmirene obaveze prema državi“, navode u saopštenju.

Dodaju da je u skladištu je pronađeno i više od 3.000 neprijavljenih umivaonika, čučavaca i wc šolja – piše Danas.rs.

„Na sreću, držaoci skladišta su u obavezi da prilikom njihovog otvaranja polože bankarsku garanciju iz koje je moguće naplatiti štetu. Nakon što izmire sve obaveze prema državi i plate uvozne dažbine (carinu, PDV i akcize) na robu koja nedostaje na stanju, držaoci će odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka. Pored Uprave carina slučajevima zloupotreba u carinskim skladištima baviće se i tužilaštvo i MUP“, dodaje se u saopštenju.

Jedan komentar

  1. A ko „drži“ to skladište? Nikako da neko napiše, i ako svi uredno prepisuju članak!!!

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*