Manje predmeta a veća naplata

Prekršajni sud u Nišu nije imun na probleme, ali je i dalje najbolji u čitavoj Srbiji. Rade i u Žitorađi, Svrljigu, Doljevcu, Merošini, Ražnju i Aleksincu

Zgrada Prekršajnog suda

 

Tokom 11 meseci ove godine, Prekršajni sud u Nišu je primio 12.173 zahteva, što je za gotovo 8.000 manje nego lane, ali je naplatio 160 miliona i 336.000 dinara – oko četiri miliona dinara više nego u 2017.

Vršilac funkcije predsednika ovog suda Mišel Marković i njegov zamenik Slađana Gudžuganović Pavlović ističu da se obim posla nije smanjio, te da im je za normalan rad potrebno još četvoro sudija, izvestan broj stručnih saradnika i pripravnika, te – nova zgrada. Ipak, Prekršajni sud u Nišu – sa 24 sudije i više od 80 zaposlenih – slovi za najbolji u Srbiji, tim pre što ima i odeljenja u Žitorađi, Svrljigu, Doljevcu, Merošini, Ražnju i Aleksincu.

Od 31.363 predmeta koliko ih je ukupno u radu, dosad smo rešili njih 18.839, a osuđujućih je bilo 11.180. O obimu posla najbolje svedoči činjenica da je sudijska norma 60, a naše kolege mesečno obrade i do 220 predmeta – kaže novoimenovani vršilac funkcije predsednika Mišel Marković, najavljujući da će kao plod dobre saradnje sa Ministarstvom pravde od naredne godine početi i rešavanje problema vezanih za nedostatak prostora, jer je Prekršajni sud „podstanar“ i država za mesečni zakup izdvaja po pola miliona dinara.

U saradnji sa niškom lokalnom samoupravom, saznajemo, trebalo bi da bude pronađena odgovarajuća lokacija, a onda ni početak gradnje nove zgrade neće biti daleko…

Inače, i dalje najviše predmeta ima iz oblasti saobraćaja (8.297), slede remećenje javnog reda i mira (2.000), te privredni prekršaji (1.385), a za devize, carine i poreze je vezano 729 novih predmeta – pišu „Novosti“.

Svesni činjenice da veliki broj predmeta nosi i rizik od zastarelosti, bez obzira na to što je ona u Nišu ispod prihvatljivih deset odsto, u ovdašnjem Prekršajnom sudu su formirali stručni tim za rešavanje starih predmeta, pa je od početka godina rešen 441 od ukupno 464 „bajata“ slučaja.


 

MUKA SA NALOZIMA

 

Prekršajni sudovi samo prividno imaju manje posla, jer su deo oko izdavanja prekršajnih naloga preuzele policija, komunalna policija i inspekcije, ali se izvršenje u slučaju prekoračenja rokova ponovo vraća na našu adresu. Razumem i to da ljudi nemaju novca, čak i kada im će im plaćanje naloga prepoloviti kaznu, ali ne shvatam zašto neka preduzeća odbijaju da plate, pa smo primorani da vodimo postupke iako im činjenice ne idu u prilog – kaže Slađana Gudžuganović Pavlović.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*