Male mlekare „pojele“ veliku nišku

Odlazak poslednje velike grupe od 60 proizvodnih radnika iz „Niške mlekare” prvih dana juna, nagoveštava, po svemu sudeći, definitivan nestanak jednog od najuspešnijih preduzeća za otkup i preradu mleka u ovom delu Srbije

„Niška mlekara“ je do prodaje zapošljavala 300 radnika i otkupljivala dnevno oko 150.000 litara mleka (Foto T. Todorović)

 

Iako u beogradskom „Imleku”, koji je prošle godine kupio „Nišku mlekaru”, i dalje uporno ćute i ne oglašavaju se, jasno je da će sadašnja veoma smanjena i skoro minimalna proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda u Nišu veoma brzo prestati.

Nešto slično s „Niškom mlekarom” događalo se pred privatizaciju, pre desetak godina, ali je, odmah pošto ju je kupio konzorcijum vlasnika (firme „Profi-ko”, „Kruna komerc” i „Amaks”) obnovljena velika proizvodnja. Posle 2009. godine, uz aktiviranje proizvodnih pogona i modernizaciju proizvodnje „Niška mlekara” je, sve do prodaje „Imleku”, bila u vrhu proizvođača najkvalitetnijih mlečnih prerađevina u našoj zemlji. Zapošljavala je 300 radnika i otkupljivala dnevno oko 150.000 litara mleka.

Danas, primat i u preradi, ali i na tržištu preuzimaju manji pogoni. U Nišu i neposrednoj okolini osnovano je dvadesetak novih i privatnih mlekara koje se bave otkupom mleka i proizvodnjom prerađevina. I dalje postoji i radi, iako se uveliko govori da će biti prodata nekoj kompaniji iz Mađarske, „Leskovačka mlekara” i ona je trenutno najveća na jugu Srbije.

U samom Nišu već nekoliko godina uspešno radi Mlekara „Milk haus” u kojoj je većina sadašnjeg rukovodstva i tehnologa, naravno i majstora, iz redova onih koji su prethodnih godina napustili „Nišku mlekaru”.

Nezvanično „Milk haus”, gde je zaposleno sedamdesetak radnika, dnevno otkupljuje i prerađuje oko 25.000 litara mleka i proizvodi vrlo kvalitetne sireve, jogurt i sve drugo. Na tržište širom Srbije stižu izuzetno traženi mlečni proizvodi iz privatnih mlekara „Lazar” u Blacu ili „DIS Todorović” kod Ražnja, iz Bele Palanke, Donjeg Barbeša kod Gadžinog Hana, Mlekare „Gložane” kod Vlasotinca…

Takođe, veoma kvalitetni proizvodi izlaze iz pogona za preradu mleka na Malom i Velikom Jastrepcu, iz mlekara „Pogled” u Rosici u aleksinačkom ili „Nina” u Sušici u kruševačkom kraju, ili s Rtnja i Boljevca, kao i Mlekare „Stara planina” u Dimitrovgradu. Sve je više i maloprodajnih objekata gde se mogu naći i mlečni proizvodi iz Sjenice, Raške, Tutina, kao i Timočke krajine.

Sve ove male i privatne mlekare, koje uglavnom uspešno rade i imaju kvalitetne proizvode, zapošljavaju tek po desetak ili najviše dvadesetak radnika. Sve te manje „pojele” su onu veliku „Nišku mlekaru” – piše „Politika“.

2 komentara

  1. Postovani
    Nisu to male mlekare koje zaposljavaju po desetak radnika kako kazete.
    Mlekara Lazar u Blacu je firma koja zaposljava 230 radnika i ima pretadu oko 80 hiljada litara sirovog mleka dnevno

  2. Zatvorio je beOgradski imlek. Nemoj da se pravite ludi! Sve ce mini proizvodjac da izgura nisku mlekaru. To je ko kad bi ovako propao ei izgurao samsung. Uozbiljite se!

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*