Makedonija: Granica zatvorena, prolaz ograničen samo za ugrožene

 

Grčko-makedonska granica će i danas, prema ranijoj odluci Vlade Makedonije, ostati ztvorena za masovan prolazak izbeglica sa Bliskog istoka koje stižu iz Grčke i biće omogućeno samo kontrolisano propuštanje

makedonija

Foto: Novosti online

 

Grčko-makedonska granica će i danas, prema ranijoj odluci Vlade Makedonije, ostati ztvorena za masovan prolazak izbeglica sa Bliskog istoka koje stižu iz Grčke i biće omogućeno samo kontrolisano propuštanje, pre svega ranjivih osoba koje u grupama idu dalje prema Železničkoj stanici u Đevđeliji.

UNHCR je saopštio da je makedonska policija sinoć zbog obilnih padavina preko divljeg graničnog prelaza propustila veliku grupu migranata.

Rano jutros sa Železničke stanice u Đevđeliji je za Tabanovce krenuo voz sa oko 300 migranata.

Za danas je najavljeno više vanrednih vozova za transport migranata iz Đevđelije.

Tokom jučerašnjeg dana pet kompozicija kapaciteta od 200 do 700 putnika sa migrantima je napustilo željezničku stanicu u Đevđeliji ka Tabanovcima, od kojih su tri bile redovne i dva vanredne.

Na željezničkoj stanici u Đevđeliji trenutno ima oko 200 do 300 migranata koji dolaze uglavnom iz Sirije, Avganistana, Iraka, Pakistana, Somalije, Palestine, Konga, Bangladeša, Nigerije, Kameruna, Eritreje, Etiopije.

Do juče je ukupno 41.595 stranih državljana dobilo potvrdu za izraženu nameru za podnošenje zahteva za priznavanje prava na azil.

Noć na južnoj granici Makedonije protekla je bez većih incidenata.

Manje grupe su tokom noći pokušale da kroz rupe u obezbeđenju i drugim putevima nekontrolisano pređu granicu, pa su pripadnici vojske I policiije postavili dodatnu žičanu ogradu.

Vojska i policija propušta iznemogle izbeglice i pomaže im da dobiju odgovarajuću lekarsku pomoć i dele im vodu. Reč je pre svega majkama sa decom i trudnicama.

Uobičajeno se propuštaju grupe od po 200 do 300 migranata koji prelaze preko neregulisanog graničnog prelaza uz prugu kojom saobraća međunarodni voz na relaciji Solun – Skoplje.

Uz pomoć prevodilaca za arapski jezik migranti preko megafona dobijaju uputstva da ostanu u tampon zoni, na prostoru tzv. ničije zemlje i da sačekaju u redu za organizovani prelaz.

Uprkos tome, međutim, bilo je grupa koje su pokušale da kroz rupe u ogradi nasilno uđu u Makedoniju, pa su vojska i policija tokom noći postavili dodatnu zaštitnu ogradu.

UNHCR je izrazio spremnost da obezbedi pomoć vladama Makedonije i Grčke da se izbore sa nastalom situacijom sa migrantima na granici.

Visoki komesar za izbeglice Antonio Gutieres je u vezi nastale situacije terlefonom razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim od koga je dobio uveravanja da granica ubuduće neće biti zatvorena.

UNHCR je saopštio da ima razumevanja za pritisak sa kojim se Makedonija suočava kao i za legitimnu zabrinutost za bezbednost države i apeluje na vladu da uspostavi mehanizme neophodne za organizovano upravljanje granicama koje će voditi računa o zaštiti izbeglica.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*