Lekari u Nišu: Sve više dece u Srbiji gojazno!

U Nišu i u celoj Srbiji vlada gotovo epidemija gojaznosti medju decom, upozorili su danas lekari niškog Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje Niš, povodom obeležavanja Svetskog dana hrane

Ilustracija

 

Prema rečima Olivere Radulović iz Instituta za javno zdravlje, najviše dece s viškom kilograma, oko 30 odsto, u četvrtom je i petom razredu osnovne škole, a u ostalim razredima ih je oko 25 odsto.

– Situacija se pogoršava iz godine u godinu jer se deca nedovoljno bave fizičkom aktivnošću i nezdravo se hrane, izjavila je Radulovićeva na konferenciji za medije.

Ona je kazala da je istraživanje sprovedeno medju beogradskim srednjoškolcima pokazalo da se svega polovina dečaka i devojčica svakodnevno bavi nekom fizičkom aktivnošću.

Pedijatar niškog Doma zdravlja Jadranka Bonić kazala je da uzroke gotovo epidemije gojaznosti medju decom treba tražiti u tome što najmladji sve više vremena provode ispred računara, a sve manje u igri na svežem vazduhu i u tome što veći broj obroka jedu van kuće, a to nije kuvana hrana i sveže voće i povrće, već su to sendviči, slatkiši i grickalice.

Učesnici konferencije su podsetili da je ovogodišnji Svetski dan hrane posvećen problemima oko ishrane migranata.

Povodom Svetskog dana hrane i sutrašnjeg Svetskog dana siromaštva Crveni krst u Nišu je korisnicima Narodne kuhinje pored kuvanih obroka podelio i pakete mesnih konzervi.

 

(Beta)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*