Komunalna policija dobila ovlašćenje da kažnjava na licu mesta prekršaja

Nakon što je Gradsko veće nedavno usvojilo predložene izmene odluka i usaglašavanje sa Prekšajnim zakonom, koji predviđa veća ovlašćenja Komunalne policije, ljudi u uniformi koji se brinu o komunalnom redu u Nišu, od pre gotovo mesec dana imaju pravo da građane kažnjavaju na licu mesta, baš kao što to čini Saobraćajna policija.

Foto: M. Bukovac

Za razliku od prethodnih godina, kada su komunalni policajci, Nišlijama koje su kršile odredbe Zakona o komunalnom redu, mogli samo da pišu prekršajne naloge, a o eventualnim kaznama da odlučuje Sud, ubuduće će kazne sa unapred određenim iznosom, biti uručivane na licu mesta.

– Ranije je bila drugačija procedura, a sada ćemo moći da na licu mesta kaznimo ljude koji su prekšili Zakon o komunalnom redu, naravno ako su „povratnici“ i ako im je pre toga već izrečena opomena, a iznosi će se razlikovati u zavisnosti od toga da li je u pitanju fizičko ili pravno lice, ili privatni preduzetnik, naročito ako je reč o nepoštovanju radnog vremena ili emitovanja preglasne muzike u vreme kad joj vreme nije, objasnio je Milan Đorđević iz Komunalne policije za Građanin.rs.

Naime, kako je Đorđević objasnio, građani će kao i u slučajevima kazni zbog saobraćajnih prekršaja, imati mogućnost da plate polovinu od predviđene kazne ukoliko iznos izmire u roku od osam dana od izdavanja, ali je i dodao da će se pripadnici Komunalne policije truditi da kao i do sada deluju pre svega preventivno, a da će za represalijama potezati u krajnjem slučaju.

4 komentara

  1. Стеван Вељовић

    Све што је аутор исписао у тексту, бесмислено је. Закон о прекршајима уопште не предвиђа овлашћења комуналне полиције, нити дозвољава могућност да неко изриче казне на лицу места. Комунална полиција као и саобраћајна полиција издаје прекршајни налог, , а само прекршајни суд изриче казне. И нема никаквих изузетака. Друго, закон о комуналном реду не постоји, постоји одлука о комуналном реду, којом се не може мењати поступак утврђен законом о прекршајима. нити овлашћења комуналне полиције прописане законом о комуналној полицији. Дакле у целом тексту, тачно је само име овог Ђорђевића.

  2. Kad god sam im se obratila nisu bili nadlezni za slucaj.

  3. Zanima me da li se pod „komunalnim redom“ podrazumeva i prevencija stvaranja divljih deponija na teritoriji grada. Konkretno prekoputa PMF? Ili je red isključivo po pitanju maloletnika kojo nisu kupili autobusku kartu ili starijih lica koji prodaju van tezge na pojaci? Do sada nijednom nisam sreo komunalnog policajca na pomenutoj lokaciji kako izvršava svoju dužnost.

  4. Budi bog s nama sta sve nece da smisle . Ako tako i treba kad glasate za haraclije neka deru . A sto u gradu nema nijedna zdrava ulica i sto je sve prokopano to nema veze . Narod je glup pa nema gde …..

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*