Komunalci u Nišu zaradili stotine miliona, a gradu uplaćuju samo pet miliona

Ukupna dobit devet niških javnih i javno komunalnih preduzeća prošle godine iznosila je približno 930 miliona dinara, a gradu kao osnivaču uplatiće do kraja godine ukupno pet miliona dinara, što je 0,5 odsto ukupno ostvarene dobiti, pokazuju finansijski izveštaji niških komunalaca usvojeni na poslednjoj sednici Gradskog veća

Ilustracija; Foto: M.Bukovac

 

U izveštaju je navedeno da je „Gradska toplana” na kraju prošle godine bila u plusu 264 miliona dinara, „Mediana” 85 miliona, „Objedinjena naplata” 457 miliona dinara, „Parking servis” sedam miliona, Direkcija za prevoz 1,1 milion, Tržnica dva miliona, „Naisus” 106 miliona dinara i Direkcija za izgradnju grada Niša 312.000 dinara.

Sekretar sekretarijata za komunalnu delatanost, energetiku i saobraćaj Vladislava Ivković istakla je da je pozitivno poslovalo osam od devet javnih i javno komunalnih preduzeća koja se nalaze u nadležnosti tog sekretarijata.

Prema njenim rečima sa gubitkom od 81,4 miliona dinara prošle godine je poslovalo jedino preduzeće „Gorica” i to zbog toga što je u dužem vremenu imalo velike rashode po osnovu kamata, kredita, tužbi, troškova sudskih postupaka i prinudne naplate, javlja Beta.

Ona je kazala da su rukovodstva preduzeća koja su poslovala sa dobitkom donela odluku o raspodeli dobiti i nakon što je Skupština grada izglasa uplatiće novac u budžet grada, a to će svakako biti do kraja tekuće godine.

Kako je objasnila, „Objedinjena naplata”, „Parking servis”, „Mediana”, Direkcija za javni prevoz i Direkcija za izgradnju grada ukupno bi trebalo da uplate u budžet grada oko pet miliona dinara. Preduzeća „Tržnica”, „Gradska toplana” i „Naiusus” jesu ostvarila dobit ali će celokupan iznos iskoristiti za pokriće gubitaka iz ranijih godina.

Zakon o računovodstvu predviđa da preduzeća najpre iz dobiti izdvoje sredstva za pokriće gubitaka iz ranijeg perioda, potom da opredele sredstva za rezerve i investicije i da na kraju deo dobiti uplate u budžet grada kao osnivača.

Odlukom o budžetu grada, dodala je Ivković, predviđeno je da gradska javna i javno komunalna preduzeća uplate gradu do 50 odsto svoje dobiti, ali uz prethodno poštovanje odredbi Zakona o računovodstvu.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*