Komunalci u Nišu uređuju seoske deponije, ali problem ostaje

Nadležne komunalne službe u Nišu pokrenule su veliku akciju u kojoj novcem iz gradskog budžeta od divljih deponija u okolini grada prave uređene površine

Niko, međutim, ne može da garantuje da na tim mestima neće opet nastati divlje deponije, jer u većini sela u okolini Niša odvoz smeća i dalje nije uređen.

Za Srbiju kažu da je zemlja gde kese rastu na drveću, a pored puta – deponije. Pored puta, u selu Gornja Trnava kod Niša, meštani su godinama bacali smeće.Oni kažu da celo selo baca smeće na tom mestu.

Isterivali su pre toga u reku koja prolazi kroz selo, jer nisu imali gde. Bez kontejnera, bez deponije, smeće su uklanjali, kažu, ko se kako snađe.

Tačan broj je veći, ali ove godine grad je odvojio sedam miliona dinara da se uredi 30 divljih deponija, uglavnom na seoskom području.

– Mnogo bi bilo pametnije da to dajemo na uređenje dečjih mobilijara ili sportskih terena, ali jednostavno to je naša stvarnost. Mnogo puta ističem da higijena ne košta ništa, a nehigijena košta mnogo, izjavio je Bratislav Vučković, direktor JKP “Medijana” za N1.

Nehigijena, nedostatak komunalne svesti ili nedostatak komunalnih službi? Od 68 sela u okolini Niša kontejneri su juna ove godine prvi put stigli u 32.

Jedan kontejner košta nešto više od 30.000 dinara, oko 250 evra. Za sedam miliona, koliko se ove godine izdvaja za uređenje divljih deponija moglo bi da se kupi 200 kontejnera, a za 20 miliona, koliko je pre nekoliko godina izdvojeno da istu namenu, čak 571 kontejner.

Da se menja matematika i način razmišljanja o zaštiti životne sredine i odlaganju otpada, obavezuju direktive EU i otvaranje poglavlja 27. Direktor niškog komunalnog preduzeća kaže – famoznog poglavlja 27.

– Kažem famoznog, jer mislim da će nam to biti najteže da ostvarimo, a mislim da to zavisi samo od nas, nikog drugog, rekao je Vučković.

Tako je u Nišu plan da se u gradskoj zoni postave podzemni kontejneri, a „gradski“ kontejneri presele na selo.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*