Koliko kalcijuma je previše?

 

Kalcijum je ključan sastojak u svakoj ishrani, a posebno je važan za vegane i žene.

Foto:wisegeek.com

Foto:wisegeek.com

 

Kalcijum je esencijalni mineral koji je bitan za zdravlje kostiju, i ključan je u prevenciji osteoporoze i drugih zdravstvenih problema sa kostima.

Ono što možda niste znali jeste da kalcijum ne služi samo za izgradnju kostiju, nego ima mnogo više uloga. On je izuzetno važan sastojak, potreban za funkcionisanje centralnog nervnog sistema, kapilara i mišića.

Osobe koje su alergične na laktozu, kao i vegani, ne unose dovoljno kalcijuma kroz ishranu. Iako su mlečni proizvodi najbolji izvor dijetetskog kalcijuma, možete ga naći u zelenišu i drugom povrću.

Ljudi koji u svojoj dijeti nemaju dovoljno kalcijuma su pod rizikom od osteoporoze i drugih poremećaja, i zbog toga moraju da uzimaju suplemente.

Većina ovih dodataka ishrani je u obliku kapsule ili tablete, ali zbog osoba koje imaju poteškoće sa gutanjem pilula i drugih razloga, postoji i tečni suplement kalcijuma. Tečni kalcijum se bolje upija u telu, jer organizam ne mora da ‘razbija’ tabletu, kako bi iz nje izvukao kalcijum.

Sve u svemu, tečni kalcijum je podjednako rizično uzimati, kao i bilo koji drugi suplement. Dodaci ishrani sa kalcijumom mogu se umešati u ‘rad’ nekih drugih lekova koje možda uzimate, uključujući pojedine antibiotike, i druge suplemente, poput recimo gvožđa.

Pre nego što se odlučite za uzimanje suplemenata sa kalcijumom, razgovarajte sa svojim doktorom, kako biste se uverili da se neće pomešati sa nekim drugim lekovima ili dodacima ishrani koje uzimate.

Kao i kod svih suplemenata, kalcijum u ovom obliku može izazvati neke nuspojave poput dijareje, gasova i zatvora. Ali, prvenstveno zbog bolje apsorpcije u organizmu, tečni kalcijum može biti bolji izbor, kako bi se izbegle negativne posledice. Većina nuspojava se generalno može izbeći ako se uzima preporučena količina od 500mg u određeno vreme, i 1000, do 1200mg dnevno.

Predoziranje kalcijumom pravi ozbiljne zdravstvene posledice, koje se mogu čak i pogoršati tečnim kalcijumom, zbog toga što ga telo brže upija.

http://cajeviza.net/

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*