Ko će biti direktori javnih preduzeća u Nišu

Komisija za izbor direktora javnih preduzeća u Nišu završila je sinoć višenedeljni rad. Do kraja ove nedelje Gradskom veću Niša biće dostavljena po tri imena najboljih kandidata za izbor budućih direktora preduzeća u tom gradu

Ilustracija, foto M.Bukovac

 

Interesovanje kandidata, kao i javnosti ko će biti novi direktori u Nišu, bilo je ogromno.

Za 11 direktora javnih preduzeća u Nišu konkurisalo je 120 kandidata. Tek polovina njih ispunila je osnovne uslove, za koje u petočlanoj Komsiiji koja bira najbolje, kažu da su strožiji no pre 4 godine, podsećajući da je većina gradskih preduzeća u međuvremenu promenila Statute, pa i uslove za izbor direktora.

– Sama Uredba o merilima za imenovanje direktora propisuje tačno kako se kandati ocenjuju. Tu imamo dve faze, jedna je ocenjivanje formalnih uslova, a druga je usmeni deo razgovora i ispitivanje kandidata, kaže Olivera Igić, predsednica Komisije za izbor direktora u Nišu.

Na ponovljeni konkurs moraće Gorica koja brine o grobljima jer dva prijavljena kandidata nisu ispunjavala osnovne uslove.

Jedino aerodrom i Direkcija za javni prevoz neće dobiti nove direktore, jer njihovi mandati ističu 2018. i 2019. godine.

Jedan od uslova konkursa raspisanog krajem jula bio je da kandidat za direktora nije politički angažovan ili da mu članstvo u stranci miruje.

Zanimljivo je da Komisija za izbor direktora niških preduzeća nije imala pravo provere validnosti podnetih dokumenata, niti je uzimala u obzir preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za pojedine kandidate. Čak i oni koji ispunjavaju uslov za penziju imali su pravo da konkurišu za buduće direktore.

 

(RTS)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*