Klinički centar u Nišu dobija helidrom

Objavljen je tender za izgradnju helidroma u Kliničkom centru Niš. Vrednost projekta procenjuje se na 15,5 miliona dinara, a rok za ponuđače je 28. septembar. Izgradnja helidroma u okviru ove niške zdravstvene ustanove najavljena je u decembru prošle godine na otvaranju obnovljenog kliničkog centra

Foto: T.Todorović

 

Helidrom će biti izgrađen u blizini zgrade novog Kliničkog centra, iza Hitne pomoći, i tako će KC Niš biti prvi klinički centar u Srbiji koji ima svoj helidrom, izuzev VMA.

Direktor niškog Kliničkog centra, profesor Zoran Radovanović kaže za RTS da su, zahvaljujući angažovanju ministra Zlatibora Lončara i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, obezbeđena sredstava za izgradnju helidroma.

– Uz redovni postupak i proceduru, uspeli smo da, uz pomoć Građevinsko-arhitektonskog fakuleta u Nišu, obezbedimo i ispitivanje tla, odnosno nosivost za velike helikoptere koji prevoze bolesnike, rekao je za RTS Radovanović.

Kako kaže, u toku je postupak za dobijanje svih potvrda i dozvola i očekuje da će to brzo biti završeno.

– Ovo je velika stvar i za grad Niš, i za jug Srbije i za naše zdravstvo. Direktno iz nove zgrade možemo transportovati pacijenta helikopterom, i očekujem da se procedura završi u narednih mesec dana, istakao je Radovanović.

Izgradnja će, kako kaže, trajati oko 25 dana, a očekuje da sve bude završeno za mesec, do mesec i po dana.

Radovanović ističe da se, od otvaranja nove zgrade, nije stalo sa gradnjom u ovom kliničkom centru.

Ističe da postoje idealni uslovi za rad helidroma, jer će na njemu biti moguća i dnevna i noćna sletanja, uz izuzetnu preglednost.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*