Klijentima banke vratili ukradenih 200.000 evra!

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Aleksandra A. (35) iz Niša, službenika Vojvođanske banke. Da bi neovlašćeno podizao devize koristio se tuđim nalozima i falsifikovanim potpisima

Foto: D.Alihodžić

 

Posle dvogodišnje istrage u Nišu je podignuta optužnica protiv Aleksandra A. (35), koji se sumnjiči da je kao službenik Vojvođanske banke protivpravno prisvojio blizu 200.000 evra. Pre njega je zbog prisvajanja pola miliona evra, na skoro identičan način, osuđen i službenik AIK banke Miloš Krivokapić.

Posle ovih slučajeva mnoge banke su promenile proceduru podizanja gotovine, pogotovo kod štednih uloga, ali se ispostavilo da je ljudski faktor nešto sa čime se teško izlazi na kraj. Klijenti su u oba slučaja obeštećeni, a bankama predstoji mukotrpni postupak da povrate ukradeni novac.

Najnoviji slučaj će uskoro dobiti i sudski epilog. Prema navodima optužnice, on je iskoristio poverenje svojih klijenata ali i kolega sa kojima je radio. Da bi neovlašćeno podizao devize koristio se tuđim korisničkim nalozima, a sve to „maskirao“ falsifikovanim potpisima klijenata.

Nakon što smo se „opekli“ s Milošem, banka je potpuno promenila politiku podizanja deviza – kažu nam u banci koja je ojađena za pola miliona evra.  Pre nego što se pare predaju klijentu potrebno je najmanje pet potpisa tako da je isključena mogućnost da neko može da omane. Ali opet, ko može da računa na toliku drskost, jer se takve stvari uvek otkriju. Pitanje je samo koliko će vremena proći.

Zanimljivo je, u slučaju Vojvođanske banke, da je Aleksandar uhapšen zbog manjka od 40.000 evra, ali je tokom istrage klupko počelo da se odmotava i došlo se do višestruko većeg iznosa. On je gotovo dve godine uspevao da prenosi novac sa jednog računa na drugi, ali je po pravilu uvek završavao u njegovom džepu.

 

 

ČASTIO PRIJATELjA

 

Optužnicom na dvadesetak strana obuhvaćen je i Aleksandrov prijatelj Zoran S. jer mu je omogućio da koristi njegov dinarski račun da bi sa tekućeg računa drugog lica izvršio bezgotovinski prenos 350.000 dinara. Tako je na osnovu lažnog isplatnog naloga podigao 235.000 dinara, a svog prijatelja častio ostatkom od 115.000 dinara.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*