KC Niš na lečenju od prokišnjavanja

Nad pristupnim putem za vozila Hitne pomoći, kuda je voda takođe prodirala u objekat, biće podignuta nadstrešnica

Foto: T. Todorović

 

Konačno dobre vesti sa gradilišta novog Kliničkog centra Niš.

Dve nedelje nakon što je na teren poslata radna grupa predvođena inženjerom Radisavom Belaćevićem. Kancelariji za javna ulaganja je referisano da je peti, poslednji sprat spreman za useljenje.

Prokišnjavanje velelepnog objekta bio je jedan od najvećih problema, o čemu su nadležni odbijali da govore čak i kada je obelodanjeno da klinički centar neće biti završen do kraja maja, što je bio treći pomereni rok za završetak gradnje. Kada se Ministarstvo zdravlja suočilo sa procenom da će otvaranje KC Niš biti prolongirano možda i do kraja ove godine, ubrzanje završetka gradnje povereno je Kancelariji za javna ulaganja, koja je u „Skadar na Nišavi” poslala ekspertski tim sa zadatkom da otkloni brojne propuste u organizaciji gradilišta.

U ovom trenutku je dostignuta zadovoljavajuća dinamika radova, pravi se plan unošenja medicinske opreme i instalacija na završeni peti sprat. Prevaziđeni su i narušeni odnosi između glavnog izvođača, italijanske kompanije „Inso” i firme koja obavlja nadzor gradnje. Između njih je komunikacija gotovo bila prekinuta, što se odrazilo i na stanje na gradilištu – kaže Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja, dodajući da su kolegijumi kojima predsedava inženjer Belaćević svakodnevni, ali da više nisu maratonski, već operativni i traju šezdeset minuta.

Problemi sa hidroizolacijom, kako kaže, nisu postojali samo na poslednjem spratu. Voda u objekat prodire i iznad pristupnog puta kojim bi vozila Hitne pomoći trebalo da dovoze pacijente.

Dogovoreno je da se tu izgradi nadstrešnica, čime bi od vode bio zaštićen i sprat pod zemljom, u kome treba da bude medicinska oprema milionske vrednosti – otkriva Blagojević.

On tvrdi i da je sve ispostavljene fakture o izvedenim radovima nadzorni organ overio, pa bi izvođač radova trebalo da očekuje i isplatu.

Na naše pitanje da li će glavni izvođač radova našoj državi platiti penale zbog kašnjenja završetka radova, kao što je najavljeno da će biti urađeno na Koridoru 10, Blagojević nije imao odgovor.

Za to pitanje su nadležni Ministarstvo zdravlja i jedinica za implementaciju projekta izgradnje niškog kliničkog centra – naveo je direktor Kancelarije za javna ulaganja za „Politiku“.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*