Kazandžijsko sokače ostaje bez dela kaldrme zbog kafića

Kopitareva ulica poznatija kao Kazandžijsko sokače, ali i „niška Skadarlija“, jedna od retkih očuvanih čaršija starog Niša, ostaće bez dela kaldrme

Foto Gradjanin.rs

 

Kopitareva ulica poznatija kao Kazandžijsko sokače, ali i „niška Skadarlija“, jedna od retkih očuvanih čaršija starog Niša, ostaće bez dela kaldrme kako bi bašte kafića koji se u njoj nalaze stajale na ravnoj površini. Radovi su uveliko u toku, pa Nišlije, ali svi koji su voleli da uživaju u ovom svojevrsnom meraklijskom jezgru, sa nevericom gledaju kako majstori vade kocku.

Gradski većnik Miloš Milošević kaže da je u pitanju rekonstrukcija u cilju ulepšavanja ove ulice, kao i iz praktičnih razloga.

– Granitna kocka ostaće po sredini šetališta, dok će po krajevima biti postavljene ploče u istoj boji kao i kocke, ali veće površine. Zahvaljujući granitnim pločama, bašte kafića će moći da funkcionišu bez platformi, koje će biti uklonjene, objašnjava Milošević za Novosti.

Mnoge Nišlije nezadovoljne su ovim potezom gradske vlasti, ali rekonstrukciju čuvene niške čaršije nisu uspeli da spreče čak ni pokretanjem onlajn peticije „Glas za spas Kazandžijkog sokačeta“.

Sokače je poslednji ostatak niške čaršije iz minulih vremena. Pred kraj turske vladavine i posle oslobođenja, predstavljala je ulicu prepunu kazandžija, pintera (majstori koji su pravili bačve za vino i rakiju i drugu opremu od drveta) i mutavdžija (zanatlija koji su se bavili tkanjem torbica od kozje dlake).

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*