Kasarna “Mija Stanimirović“: Kontigent Vojske Srbije ispraćen u misiju UN na Kipru

 

U niškoj kasarni „Mija Stanimirović“ ispraćeni su pripadnici Vojske Srbije koji odlaze u misiju Ujedinjenih nacija UNFICYP na Kipru.

Foto: mod.gov.rs

Foto: mod.gov.rs

 

Događaju su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-major Milosav Simović, komandant Treće brigade brigadni general Mile Jelić, komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Zvonko Stojković, komandanti jedinica i ustanova iz niškog garnizona, predstavnici Niša, članovi porodica, rodbina i prijatelji pripadnika Vojske Srbije koji se upućuju u multinacionalnu operaciju.

nis un vojnici 17

Komandant Kopnene vojske general-major Milosav Simović je komandiru streljačkog voda koji se upućuje u mirovnu misiju kapetanu Marku Markoviću uručio državnu zastavu Republike Srbije i tom prilikom poručio da ponosno i časno predstavljaju jedinicu, Vojsku Srbije i Republiku Srbiju.

Genral Simović je obraćajući se prisutnima naglasio da se u ovom trenutku 212 pripadnika Kopnene vojske nalazi u multinacionalnim operacijama na Kipru, u Libanu, Kongu, Somaliji, Obali Slonovače i Centralnoafričkoj Republici.

nis un vojnici 9

– Streljački vod Mešovite artiljerijske brigade će biti osma smena iz sastava Kopnene vojske, koja se na Kipru angažuje u okviru mađarsko-slovačkog kontigenta – rekao je general Simović. – Očekujem da na najbolji mogući način izvršite sve postavljene zadatke i dostojno, kao i vaši prethodnici, predstavljati državu Srbiju i Vojsku Srbije.

un vojnici 2

Kontigent Vojske Srbije ispraćen u misiju UN na Kipru Meseci obuke su iza starešina i vojnika streljačkog voda Mešovite artiljerijske brigade i zato za njih, po rečima komandira voda kapetana Marka Markovića, nema nikakvih nepoznanica u vezi izvršavanja zadataka u multinacionalnoj operaciji.

– Vod je obučen i spreman za izvršavanje svih zadataka u misiji. Pripremali su nas ljudi koji su već učestvovali u misiji, dok je deo nas bio na izviđanju u zoni mirovne operacije, gde smo sagledali sve pojedinosti oko angažovanja. Ponosni smo na to što ćemo da predstavljamo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju na ovom zadatku i što ćemo moći da na pravi način pokažemo lik pripadnika vojske i naše države – rekao je kapetan Marković.

nis un vojnici 5

Streljački vod Mešovite artiljerijske brigade će se na Kipru nalaziti u sastavu slovačkog kontigenta, to jest u četi koju će činiti po jedan vod iz oružanih snaga Slovačke, Mađarske i Srbije. Pripadnici voda su danas krenuli autobusima za Budimpeštu, odakle će avionom odleteti na Kipar.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*