Još bez odluke o isplati duga vojnim penzionerima (VIDEO)

 

Ni nakon poslednjeg sastanka održanog u Ministarstvu za socijalnu politiku nije doneta konačna odluka oko isplate duga vojnim penzionerima, koji se gomila od 2008. godine.

ntv.rs

ntv.rs

 

Iako je Ustavni sud potvrdio da je država dužna da ga isplati, sudovi nižih instanci su zakazali. Iz niškog Osnovnog suda do kraja radnog vremena nisu uspeli da dostave podatke o broju tužbi koje su vojni penzioneri podneli, niti o tome dokle se sa tim procesima stiglo.

Više od četrdeset hiljada vojnih penzionera skoro devet godina čeka na isplatu razlika u povećanju penzija koje su počele da se primenjuju u trenutku kada su iz nadležnosti Ministarstva odbrane prešli, poput drugih penzionera, pod ingerenciju Ministarstva rada, objavljuje NTV.

Civilni penzioneri, njih oko million i 300.000 još je 2008. dobilo za 11% veće penzije, po nalogu tadašnjeg ministra rada, dok su za tu povišicu vojni penzioneri ostali uskraćeni.

Ustavni sud je potvrdio da je država dužna da isplati pomenutu razliku vojnim penzionerima, ali se i dalje čeka na sudove nižih instanci.

Povodom ovog višegodišnjeg problema su se krajem prošle sedmice predstavnici vojnih penzionera sastali sa nadležnima u Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu pravde, Penzijsko-invalidskog fonda dok su predstavnici Ministarstva finansija izostali.

Podaci o tome dokle se stiglo sa postupcima u vezi sa isplatama povišica pred niškim Osnovnim sudom, trebalo bi da budu poznati tokom narednih dana.

Po trenutnom obračunu, od 2008. do danas država vojnim penzionerima duguje skoro 165 miliona evra. Što se duže bude čekalo na isplatu, to će i ova brojka rasti.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*