I TO JE MOGUĆE: Otišli kod prijatelja – ostali bez stana

Moravka i Zoran Petrović kupili su stan pre 15 godina, na sudu su dokazali da su jedini vlasnici, ali su izvršitelji u njihovom odsustvu obili bravu i zakazali licitaciju za prodaju

Zoran i Moravka Petrović u stanu svog sina (Foto T. Todorović)

 

Bračni par Petrović, Moravka i Zoran, ostali su bez stana koji su regularno kupili još pre 15 godina. Imaju sve dokaze i validnu dokumentaciju da je stan u Ulici vojvode Tankosića u centru Niša njihov, ali… Krajem prethodne sedmice Moravka i Zoran po povratku od prijatelja nisu mogli da uđu u svoj stan, jer je brava na ulaznim vratima u njihovom odsustvu zamenjena, a juče su uzaludno obijali pragove pravosudnih ustanova i gradskih službi.

Stan smo kupili 2002. godine i tada smo platili 18.000 evra, a ostatak, manji deo, trebalo je da izmirimo kasnije. Dobili smo uredno potpisan i overen ugovor, naravno i priznanicu da smo platili i uselili smo se čim je zgrada završena. Kada smo odlučili da uknjižimo stan, u preduzeću koje je investiralo izgradnju zgrade nije bilo nikoga da nam izda građevinsku i upotrebnu dozvolu. Neke stanove su po više puta prodavali, jedan od suvlasnika preduzeća je uhapšen i već je bio na izdržavanju kazne zbog prevare, a drugi je pobegao u inostranstvo. Jedini zakonski put da dođemo do tih dozvola bio je da tužimo investitore kako bi preko suda ostvarili pravo za uknjiženje stana. Taj postupak vukao se godinama i konačno je završen 16. septembra ove godine. Tada smo dobili pravosnažno sudsko rešenje u kojem se decidirano navodi da smo jedini vlasnici stana i odluku da na osnovu tog rešenja možemo u katastru da ga uknjižimo – ispričao je Zoran Petrović.

U međuvremenu, dok su Moravka i Zoran čekali da dobiju pravosnažno rešenje da su vlasnici stana u kojem žive, vođen je odvojen sudski spor koji su protiv uhapšenog i osuđenog na zatvorsku kaznu, i protiv investitora koji je u bekstvu pokrenuli prevareni kupci drugih stanova. Sud je u tom postupku odlučio da se prevarni kupci obeštete prodajom slobodnih i neuseljenih stanova investitora prevaranata. Kako supružnici Petrović nisu platili jedan, kako kažu vrlo mali deo ostatka od ugovorene cene, i njihov (ceo) stan našao se u masi za prodaju. Postupak izvršenja tog rešenja poveren je jednom od niških sudskih izvršitelja – saznaje „Politika“.

 

Moravka i Zoran Petrović, foto: Novosti | J.Ć.

 

Da bi sprečili prodaju Petrovići su preko svog advokata u drugoj polovini septembra ove godine obavestili izvršno odeljenje Osnovnog suda da poseduju pravosnažno rešenje istog suda da su jedini vlasnici stana i da poseduju odluku na osnovu koje mogu da ga uknjiže u katastru. Obavestili su i sudskog izvršitelja o tome.

Međutim, u Osnovnom sudu izvršni postupak nije prekinut i prošlog petka sudski izvršitelj je u odsustvu Moravke i Zorana obio vrata njihovog stana, zamenio bravu i, kako se to u sudskom žargonu kaže „zarobio stvari bračnog para Petrović”. Zakazana je i licitacija za prodaju stana. U kancelariji tog niškog sudskog izvršitelja tvrde da stan nije u vlasništvu porodice Petrović, već je investitorov, da se postupa po zakonu i da će stan biti prodat.

Moravka i Zoran su na ulici i, kako su juče rekli, ne znaju šta da rade. U stan ne mogu, a nemaju od koga da dobiju ni pomoć ni savet šta da urade. Boli ih, kaže Zoran Petrović, što je licitacija zakazana i izgleda ne može da se spreči, i što je početna cena po kojoj će se stan prodavati samo 10.000 evra. Sumnjaju da je stan već nekome namenjen za tako malu sumu.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*